Posljedice mogu biti opasne: Doznajte što se događa s tijelom kad se prejedemo
PREJEDANJE može utjecati na san, debljanje i cjelokupno stanje organizma, kratkoročno i dugoročno. Ponekad se radi o okusu kojem ne možemo odoljeti, ponekad o samo lošoj navici, a katkad je krivac stres. Koji god uzrok bio, svi osjećamo težinu u želucu kad pretjeramo s nekim jelom.
Liječnici objašnjavaju da je potrebno otprilike 20 minuta da naš mozak pošalje signal želucu da je pun, a prejedanje se događa kad mozak ne stigne prenijeti tu informaciju. Prejedanje ima mnogo posljedica, a osnovna je debljanje. No ne radi se samo o neželjenim kalorijama, ono utječe na organizam na mnogo drugih načina.
Posljedice mogu biti opasne
Želudac se širi kako jedemo, a kada je pun do određene granice, šalje mozgu signal da smo siti i da je vrijeme da prestanemo jesti. Ako taj signal zanemarimo i nastavimo jesti, želudac se dodatno širi te počinje pritiskati okolne organe, prenosi Eating Well.
"Prekomjerni unos hrane može izazvati nelagodu u probavnom sustavu i dovesti do pojave žgaravice. Žgaravica se javlja kada se želučana kiselina počne podizati kroz jednjak te izaziva pečenje i kiselkast okus u ustima. Prejedanje je posebno loše u kasnim večernjim satima jer ležanje nakon obroka samo povećava izglede za pojavu žgaravice'', objašnjava nutricionistica Lauren Harris-Pincus.
Prejedanje također izaziva umor jer tijelo svu energiju usmjeri na probavljanje hrane, a samim time nas tjera na spavanje. Još jedan razlog zbog kojeg smo umorni nakon velikog obroka je i nagli skok razine šećera u krvi, koji je popraćen jednako naglim padom.
Kako obično obrok završimo desertom, visoka razina ugljikohidrata zahtijeva i veću proizvodnju inzulina, zbog čega tijelo osjeća taj gubitak energije te mu je potreban odmor.
Kako si pomoći?
Ako se prejedanje ne događa često, objašnjava nutricionistica Lauren Manaker, ne bismo se trebali previše uzrujavati. Važnije je paziti na svakodnevnu prehranu, a ako nam se s vremena na vrijeme dogodi da pretjeramo, primjerice za blagdane ili rođendane, posljedice za zdravlje neće biti velike.
Ipak, tijelo se nakon prejedanja može osjećati loše pa nutricionistica spominje nekoliko savjeta kako si možemo trenutno olakšati nelagodu. Preporučuje grickati svježi korijen đumbira ili popiti čaj od đumbira, a olakšanje navodno donosi i korijen sladića. Manaker također preporučuje kratku šetnju nakon jela kako biste smanjili mogućnost pojave nelagode u trbuhu i žgaravice.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati