Tri vrste hrane koje uništavaju cjelokupno zdravlje, prema nutricionistima

NAŠE su smočnice zasigurno pune raznih grickalica, brzih doručaka i suhih sastojaka za pripremu ukusnih jela. No, nažalost, mnoge od tih namirnica mogu biti puno štetnije za zdravlje nego što se čini na prvi pogled. Većina gotovih zalogaja s polica je visoko prerađena i prepuna rafiniranih šećera, nezdravih masti i umjetnih dodataka koji potiču upale, usporavaju metabolizam i pridonose debljanju.
Ako nam je prioritet poboljšati prehranu, važno je znati koje namirnice treba izbjegavati i izostaviti iz smočnice. Stoga su nutricionisti upozorili na neke od najgorih izbora koji debljaju i negativno utječu na cjelokupno zdravlje.
1. Muffini
Iako su praktičan i ukusan doručak, većina gotovih muffina sadrži velike količine rafiniranih šećera, prerađenog brašna i nezdravih masti. Bez obzira na okus – borovnica, čokolada ili banana – ovi proizvodi često imaju visok udio rafiniranih ugljikohidrata, koji brzo podižu razinu šećera u krvi i dugoročno mogu pridonijeti otpornosti na inzulin.
"Možete ih zvati muffinima, ali moj mozak ih vidi kao kolače. Bez obzira dolaze li iz pekare ili kutije, tradicionalni muffini su visokokalorični i bogati mastima, što može pridonijeti nakupljanju masnoće na trbuhu. Neki od njih imaju i preko 350 kalorija po komadu", upozorava nutricionistica i dijetetičarka Lisa Andrews za SheFinds.
2. Granola pločice
Granola pločice često imaju reputaciju zdravog zalogaja, ali mnogi industrijski proizvodi ne ispunjavaju ta očekivanja. Iako su praktične, većina kupljenih granola pločica prepuna je rafiniranih šećera, prerađenih žitarica i skrivenih masti, što može izazvati upale i metaboličke probleme.
"Granola pločice su najgora 'zdrava' hrana za mršavljenje jer sadrže brojne sastojke koji sprječavaju gubitak kilograma, uključujući rafinirane šećere i žitarice. Mnoge prehrambene tvrtke tvrde da su njihove pločice zdrave jer sadrže zob, no dodani sastojci su ono što ih čini nezdravima", objašnjava nutricionistica Heather Hanks.
3. Slatkiši
Bez obzira na to preferiramo li gumene bombone, čokoladu ili tvrde bombone, slatkiši izazivaju brzi porast razine šećera u krvi, što povećava proizvodnju inzulina kako bi regulirao glukozu. Osim toga, slatkiši su kalorijski gusti, a često nemaju esencijalne hranjive tvari, što može usporiti metabolizam i potaknuti skladištenje masti.
"Većina slatkiša sadrži velike količine dodanih šećera, poput saharoze i visokofruktoznog kukuruznog sirupa. Ove tvari hrane štetne bakterije u crijevima, što može uzrokovati neravnotežu u crijevnoj mikrobioti. Povećana prisutnost loših bakterija može dovesti do probavnih problema, upala i narušenog zdravlja probavnog sustava", napominje nutricionistica i dijetetičarka Mary Sabat.
Odabir nutritivno bogatih namirnica može značajno poboljšati zdravlje, a izbjegavanje visoko prerađene hrane prvi je korak prema uravnoteženoj prehrani i zdravijem tijelu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati