Ovo je 10 najvećih trendova u svijetu hrane ove godine
AKO VOLITE kuhati i željni ste novih saznanja ili čak razmišljate o otvaranju vlastitog restorana, bitno je biti u korak s vremenom. U svijetu gastronomije, trendovi se mijenjaju iz dana u dan. Evo što je trenutno u trendu.
1) Gljive
Prošle godine, The New York Times je gljive proglasio namirnicom godine, a ove godine i dalje zauzimaju visoko mjesto na ljestvici kulinarskih trendova. Zbog svog širokog spektra aminokiselina, sličnih životinjskim proteinima, svestranosti i jedinstvenog zemljanog okusa, gljive su stoljećima bile osnovna namirnica u mnogim kuhinjama i odličan dodatak za poboljšanje bilo kojeg jela.
2) Morske Alge
Umami je okus koji obično povezujemo s mesom, ali ne mora uvijek dolaziti iz mesa. U posljednje vrijeme, popularan način za postizanje umamija u raznim jelima je korištenje morskih algi. Morske alge su superhrana bogata bjelančevinama, mineralima i raznim elementima u tragovima i ovaj trend podržavaju poznati kuhari poput Jamesa Martina, Gregga Wallacea, Nigela Slatera i Jamieja Olivera.
Morske alge se mogu koristiti za obogaćivanje vaših obroka mnoštvom zdravstvenih prednosti, a također su i održiva alternativa mnogim namirnicama jer prirodno rastu u oceanima i ekološki su prihvatljive za uzgoj. Isprobajte ovaj trend koristeći morske alge u rižotu, juhi ili svježoj salati.
3) Lokalno uzgojene namirnice
Sve više restorana ove godine u svoje jelovnike uključuje proizvode lokalnog uzgoja kako bi privukli veći broj gostiju. Svježe, lokalno uzgojene namirnice obično su ukusnije i ekološki prihvatljivije jer smanjuju emisiju stakleničkih plinova, doprinose otpornosti prehrambenih sustava i čuvaju bioraznolikost.
Namirnice uzgojene unutar gradskih područja, ili takozvani "urbani uzgoj", postaju sve popularnije. Ovi proizvodi su posebno održivi jer se uzgajaju unutar gradskih infrastruktura, gdje se obično ne bi proizvodila hrana, i mogu koristiti do 98% manje vode u usporedbi s tradicionalnim uzgojem. Osim toga, često se koristi i recikliranu vodu, što rezultira zdravijim usjevima.
4) Indijski oraščići
Orašasti plodovi, posebno indijski oraščići, sve su popularniji u kulinarskom svijetu ove godine. Osim što se koriste u tradicionalnim umacima poput onih od kikirikija i pesta, indijski oraščići postali su ključni sastojak u brojnim novim receptima, pogotovo za kremaste umake. Zbog svoje bogate kremaste teksture, indijski oraščići postali su omiljeni sastojak u pripremi jela na biljnoj bazi.
Brojne studije ističu zdravstvene prednosti indijskih oraščića, poput snižavanja kolesterola, jačanja imuniteta te potpore mišićima i živčanom sustavu.
Prema izvješćima, očekuje se da će tržište indijskih oraščića rasti za 5.3% u sljedećim godinama. Isprobajte ovaj trend pripremom jela kao što su makaroni s umakom od indijskih oraščića ili pripremite umak od indijskih oraščića za umakanje čipsa, krekera i svježeg povrća.
5) Ube - ljubičasti jam s Instagrama
Dok sve više kuhara koristi Instagram kao platformu za prezentaciju svojih kulinarskih kreacija, jedan od sastojaka koji se u zadnje vrijeme ističe je ube. Riječ je o ljubičastom jamu koji dolazi iz Filipina i karakterizira ga topao okus koji podsjeća na vaniliju. Odlično se koristi u raznim slatkim i slanim jelima.
Ube pažnju kuhara diljem svijeta ne privlači samo zbog svog atraktivnog izgleda i ukusa nego i zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Osim što je bogat antioksidantima, ube je i vizualno privlačan sastojak koji dodaje boju jelima.
6) Swicy med
Swicy, trend koji predstavlja kombinaciju slatkog i ljutog, postaje sve popularniji u svijetu kulinarstva. Med se ističe kao idealan sastojak za postizanje ovog jedinstvenog okusa. Ovisno o podrijetlu nektara, med može imati različite okuse, od cvjetnih i voćnih do orašastih i zemljanih tonova, što ga čini savršenim za kombiniranje s različitim ljutim sastojcima.
Osim bogatog okusa, med je poznat po svojim fitokemijskim, protuupalnim, antimikrobnim i antioksidativnim svojstvima. Kombinacija ovih zdravstvenih prednosti s različitim začinima rezultira izuzetno ukusnim i zdravim swicy jelima. Kako biste se upustili u ovaj trend, isprobajte recepte koji koriste ljuti med za pripremanje umaka i glazura.
>> Zašto je sve odjednom "swicy"?
7) Leća
U kontekstu klimatskih promjena, sve više ljudi donosi odluke o prehrani s obzirom na očuvanje okoliša. U tom smislu, leća se ističe kao iznimno održiva namirnica. Ima pozitivan utjecaj na okoliš jer u tlo veže više ugljika nego što ga ispušta.
Osim toga, sve vrste leće su nutritivno bogate, sadrže malo masti, a obiluju vitaminima. Samo 100 grama suhe leće pruža devet grama bjelančevina i devet grama vlakana. Prema predviđanjima Washington Posta, leća će postati sve popularnija zbog održivog uzgoja i brojnih zdravstvenih prednosti.
8) Nangka ili kruhovac
Nangka, poznat i kao kruhovac, hrvatski je naziv za voće koje se na engleskom naziva jackfruit.
Roštilj je sve popularniji način pripreme hrane posljednjih godina, a trendovi se mijenjaju iz godine u godinu. Jedan od najzanimljivijih sastojaka koji je postao popularan za roštiljanje je upravo kruhovac. Zahvaljujući svom neutralnom okusu, kruhovac savršeno upija arome i začine, što ga čini iznimno svestranim, posebno kada je riječ o roštilju.
Osim što je ukusan, kruhovac je i izvor fitonutrijenata koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući regulaciju krvnog tlaka i prevenciju čireva. Posebno je zanimljivo da nezreli kruhovac ima teksturu sličnu mesu, što ga čini odličnom biljnom alternativom za tradicionalna mesna jela. Ako ga uspijete nabaviti, isprobajte kruhovac na roštilju u sendvičima ili kao nadjev za tacose i uživajte u ovom modernom kulinarskom trendu.
9) Pekarski proizvodi na biljnoj bazi
Sve je veći broj pekara koji se okreću biljnim alternativama tradicionalnim sastojcima poput jaja i mlijeka. Zamjenjuju ih sastojcima poput banana, chia sjemenki i badema.
Ako razmišljate o karijeri u pekarskoj industriji, razmislite o specijalizaciji za pečenje proizvoda na biljnoj bazi. Postoje razni programi i tečajevi koji vam mogu pomoći da steknete potrebne vještine i znanje za ovu specijalizaciju.
10) Restorani na biljnoj bazi
Ako razmišljate o otvaranju restorana, razmislite o konceptu baziranom na biljnoj prehrani. Restorani koji nude isključivo biljna jela postaju sve popularniji, a Michelin je prepoznao ovaj trend dodjeljujući više zvjezdica restoranima koji nude veganske i vegetarijanske menije.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati