Ako devetomjesečne bebe jedu 13 različitih namirnica, rizik od alergija pada za 45%

ALERGIJE na hranu danas pogađaju otprilike jedno od 13 djece, a njihova učestalost povećala se za čak 50% između 1997. i 2011. godine. Stručnjaci smatraju da je razlog tome nekoliko čimbenika, uključujući prehranu bogatu prerađenim namirnicama, manjak vitamina D zbog nedovoljnog izlaganja suncu te tzv. higijensku hipotezu. Ova hipoteza sugerira da zbog čišćeg okoliša djeca dolaze u kontakt s manje mikroba, što može dovesti do pretjerane reakcije imunološkog sustava na određene namirnice.
Međutim, nedavno istraživanje provedeno u Švedskoj, objavljeno u časopisu Pediatric Allergy and Immunology, pokazuje da bi jedan od ključnih faktora mogao biti i prekasno uvođenje alergene hrane u prehranu dojenčadi.
Raznolika prehrana u dobi od devet mjeseci smanjuje rizik od alergija
Znanstvenici su analizirali podatke 2060 beba i otkrili da su bebe koje su u dobi od 9 mjeseci konzumirale raznoliku prehranu, što znači da su jele 13 ili 14 različitih namirnica, imale 45% manji rizik od razvoja alergija na hranu do 18. mjeseca života. Zanimljivo je da isti zaštitni učinak nije primijećen kod beba koje su raznoliku prehranu počele dobivati ranije, primjerice već sa šest mjeseci.
Ova veza ostala je snažna čak i kada su istraživači uzeli u obzir obiteljsku povijest alergija, trajanje dojenja i razinu obrazovanja majke. Također su primijetili da bi djeca koja su imala ekcem mogla imati posebnu korist od ranog uvođenja raznolike prehrane.
Koje su namirnice proučavali?
Roditelji su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama svojih beba u dobi od 6 i 9 mjeseci. Posebno se pratila konzumacija 14 različitih namirnica, od kojih je šest poznatih alergena:
- pšenica
- jaja
- riba
- mliječni proizvodi
- orašasti plodovi (posebno kikiriki)
- soja
Do 18. mjeseca života stotinu djece uključene u studiju dijagnosticirano je s alergijom na hranu. Najčešće su se javljale alergije na kravlje mlijeko (69 slučajeva) i jaja (35 slučajeva).
Kako prehrana utječe na razvoj alergija?
Iako su alergije na hranu uglavnom genetski uvjetovane, ovo istraživanje pokazuje da prehrana beba u dobi od 9 mjeseci može značajno utjecati na rizik razvoja alergija.
"Ponovljeno izlaganje određenoj hrani u ranom djetinjstvu ključno je za razvoj i održavanje tolerancije", istaknuli su znanstvenici.
Također su naglasili važnost redovite konzumacije biljne hrane – voća, povrća i mahunarki – jer su bogate vlaknima i vitaminima, što može pomoći u smanjenju rizika od alergija.
Potvrda ranijih istraživanja
Ovi rezultati podudaraju se s prethodnim studijama koje su ukazivale na važnost ranog uvođenja alergene hrane u prehranu. Na primjer, istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da su bebe koje su između 4 i 6 mjeseci dobivale hranu koja sadrži kikiriki imale manji rizik od razvoja alergije na kikiriki.
Drugo istraživanje, provedeno prošle godine, potvrdilo je te nalaze: djeca koja su redovito jela kikiriki u obliku paste ili pirea do pete godine života imala su 71% manju vjerojatnost za razvoj alergije na kikiriki u odnosu na onu djecu koja ga nisu konzumirala.
Sva ova istraživanja pokazuju da način i vrijeme uvođenja hrane u prehranu mogu utjecati na vjerojatnost razvoja alergije ili osjetljivosti na određene namirnice.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati