Gumpert Nathalie je jedini sportaš na struju kojem utičnica nije potrebna

Foto: Gumpert

DOISTA, Nathalie je 100% električni bolid, a utičnica za punjenje mu nije potrebna.

Godinu dana nakon premijere automobil je postao stvarnost. Stvorio ga je Roland Gumpert, autor Audijevog quattro pogona, ali i prvi čovjek manufakture poznate po beskompromisnim sportašima. Sada nudi nešto posve drugačije, automobil pogonjen gorivim ćelijama. Ali i tu jedna novina: umjesto vodika, ovaj auto se toči alkoholom, i to metanolom. A sve je gotovo za tri minute i Natalie je neovisna idućih gotovo tisuću km. 

 

Stvari postaju jasnije kad kažemo da je vlasnik tvrtke kineski Aiways, tvrtka koja se priprema za veliki proboj na europsko tržište. 

Pogon čine gorive ćelije od 15 kW koje iz metanola stvaraju vodik, a potom poznatim sistemom stvaraju električnu energiju i po potrebi pune dodatnu bateriju. Ukupna snaga sustava je 400 kW/544 KS, a kapacitet pohrane energije čak 178 kWh. U spremnik stane 65 litara metanola te nudi doseg od oko 820 km. 

A performanse su strašne. 100 km/h ima za 2,5 sekundi i može potegnuti do 300 km/h. Mjenjač je dvostupanjski, a pogon na sve kotače. Poznata je i cijena - kreće od 407.000 eura uz prve isporuke početkom iduće godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.