Konačno prava stvar: Lexus predstavio crossover s opakim benzinskim motorom

Foto: Lexus

LEXUS je na tokijskom salonu iznenadio sve prisutne prikazavši popularni crossover u paprenom izdanju pokretanom nabrijanim benzinskim motorom. 

Gotovo nostalgična kombinacija dolazi iz Lexusa. Oni su svoj model LBX nastao kao luksuznija varijanta Toyote Yaris Cross predstavili u dosad neviđenom izdanju. Naime, u pitanju je ono čega se u Toyoti ipak još ne usude prihvatiti. 

LBX je postao rasni sportaš, i to zahvaljujući sada već slavnom pogonu Corolle GR, G16E-GTS. Čak je i ime isto. Ovaj LBX nosi oznaku Morizo RR, odnosno nadimak prvog čovjeka Toyote, Akira Toyode. 1.6 trocilindraš daje 305 KS i 400 Nm, a uključuje pogon na sve kotače i Direct Shift 8-stupanjski mjenjač.

Gotovo 4.2 metra dugačak LBX je zahvaljujući ugradnji sportskog ovjesa niži 10 mm, dok je širina istovremeno narasla primjetnih 20 mm. Kočnice donose diskove promjera 18 inča sprijeda i 16 straga, a ispred njih se nalaze 19-inčni naplatci s gumama mjera 235/45.

 

I tu snovi nažalost naglo staju. Sve rečeno postoji i izgleda da odlično funkcionira, vizualno i u praksi dok njime gutate zavoje. Međutim, ovo je koncept, a serijska proizvodnja je pod upitnikom. I sve dok ne odluče napraviti nešto toliko hrabro, ponuda neće ići dalje od 136 KS. Šteta.