Mercedes gasi podmarku EQ ?

Foto: Mercedes

NAJMLAĐA podmarka, za koju su mnogi mislili kako će postati zasebna marka, uskoro bi mogla postati stvar prošlosti.

Kako doznaje njemački Handelsblatt, podmarka EQ će biti ukinuta do kraja iduće godine. A objašnjenje se nameće samo po sebi. Naime, Mercedes je objeručke prihvatio elektrifikaciju i želi da električni automobili postanu uobičajeni. Uostalom, već prije su iskazali namjeru da postanu isključivo električna marka automobila. 

Mercedes je EQ podmarku lansirao 2016. godine i koristio ju za sve svoje električne modele. Do danas ih se nakupilo, a kako stvari stoje, uskoro bi trebali stići još neki, kao što su primjerice Smart EQ i EQG.

"S ciljem da naša matična marka Mercedes-Benz postane potpuno električna do kraja desetljeća, prilagodit ćemo pozicioniranje vozila, a time i korištenje marke u skladu s vremenom, no prerano je za detalje u ovom trenutku", izjavio je glasnogovornik EQ podmarke. 

Mercedes nije jedini koji je pokrenuo zasebnu podmarku za električna vozila. Tako BMW električnu ponudu donosi u okviru i podmarke, Volkswagen ima ID, a Audi je na pola puta sa sufiksom e-tron. Upravo je situacija s Volkswagenom najneizvjesnija. Teško je vjerovati da će elektrifikacijom ostati samo ID linija, a da će legendarna imena kao što su Golf, Passat i Polo završiti u ladici.