Ovo su najprodavaniji automobili na svijetu

Foto: Toyota, JATO Dynamics

OD deset najprodavanijih modela na svijetu njih pet dolazi od istog proizvođača. 

Samo je jedan model uspio tijekom prošle godine doseći prodaju veću od milijun primjeraka. To je Toyota RAV4, najprodavaniji model automobila na svijetu. 

Toyota ispred svih

Kad je RAV4 u pitanju, govorimo o ukupno 1.016.000 prodanih primjeraka. Pritom se tu Europa nije pokazala kao bitan čimbenik jer je samo 9% prodaje otpalo na Stari kontinent. 

Uz RAV4 u top 10 ulaze još četiri Toyote, i to Toyota Corolla sedan na 2. mjestu s 992.000 prodanih primjeraka te Toyota Camry, Toyota Hilux i Toyota Corolla Cross.

Kad ne bi bilo besmrtne Fordove F serije s gotovo 100-postotnom prodajom u Sjevernoj Americi te Tesle s ljestvicom najprodavanijih, mogli bismo ustvrditi čistu dominaciju japanskih brendova. A kad je Toyota u pitanju, značajno je kako su čak dva modela, dakako oba električna, u top 10. Tesla Model Y je na 3. mjestu, a Tesla Model 3 na 10. mjestu. 

Smanjenje tržišta

Prema podacima JATO Dynamics, prošle godine je u svijetu prodano 79.4 milijuna novih vozila, što je pad od 2% u odnosu na 80.7 milijuna u 2021. godini. Rastom prodaje na tržištima u razvoju poput Indije i jugoistočne Azije koji čine 24% udjela uspio je umanjiti pad prodaje u Sjevernoj Americi, Europi i Kini. 

Primjera radi, Indija je s 4.37 milijuna prodanih automobila postala treće najveće tržište na svijetu pretekavši čak i Japan. 

Spomenimo i tržište električnih vozila koje je na godišnjoj razini skočilo za čak 66% na 7.37 milijuna primjeraka. Time je udio električnih vozila na tržištu povećan s 5.5% u 2021. na 9.3% u 2022. godini.