Porscheove isporuke auta oštro pale

Foto: Porsche

Njemački proizvođač sportskih automobila Porsche izvijestio je danas o smanjenim isporukama u prvoj polovini godine u uvjetima zaoštrenih trgovinskih napetosti između Europske unije i Kine.

Kompanija je u razdoblju od siječnja do lipnja kupcima širom svijeta isporučila 155.945 vozila, sedam posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Isporuke u Kinu potonule su čak 33 posto, pokazuje izvješće. 

Oštar pad isporuka

Oštar pad isporuka poklopio se s eskalacijom trgovinskih napetosti između EU i Kine. Bruxelles je otvorio niz istraga o kineskom uvozu zbog moguće državne pomoći koja kineskim tvrtkama jamči prednost pred europskom konkurencijom. Prošle jeseni odlučili su provjeriti i moguće subvencije proizvođačima električnih automobila.

Najava dodatnih carina na uvoz pokrenula je val kritika među njemačkim proizvođačima automobila. Šef BMW-a Oliver Zipse upozorio je da bi protekcionizam mogao pokrenuti spiralu novih uvoznih nameta i izolacije, zaključivši da "Europska komisija škodi europskim tvrtkama i europskim interesima".

EK je početkom mjeseca ipak uvela preliminarne dodatne carine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog "nepoštenih subvencija", a Peking je naznačio da bi mogao odgovoriti podizanjem carina na uvoz benzinaca iz EU s motorom zapremnine veće od 2.5 litara. 

Domaća proizvodnja slabost

Odgovor Pekinga najviše bi naškodio proizvođačima automobila u Njemačkoj, a najteži udarac pretrpio bi Porsche, upozorili su analitičari, budući da automobile uglavnom proizvodi u Njemačkoj i izvozi ih u Kinu, koja čini četvrtinu njegove globalne prodaje.

Porsche je lani kupcima u Kini isporučio 79.283 automobila, 15 posto manje nego u 2022. U prvom kvartalu ove godine prodaja mu je pala 24 posto, dijelom i zbog posustale potrošnje u azijskom divu.

Kompanija je u prvoj polovini ove godine isporučila manje vozila i na sjevernoameričko tržište, otpremivši ih ukupno 39.558, šest posto manje nego lani.

Pad u Kini i Sjevernoj Americi prevagnuo je nad boljim rezultatima u Europi, koji pokazuju otpremljenih 38.611 vozila, šest posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Na matičnom njemačkom tržištu isporuke su poskočile 22 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.