Stellantis je spreman na rezove: Neprofitabilne marke će biti ugašene

Foto: Lancia,Chrysler

VJEROVALI ili ne, koncern Stellantis trenutno obuhvaća čak 14 automobilskih marki. 

Nastao 2021. udruživanjem PSA grupe i koncerna Fiat Chrysler Automobiles, postao je četvrti proizvođač automobila u svijetu, a marke koje okuplja su redom Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, DS Automobiles, Dodge, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Vauxhall, Peugeot i Ram.

Ovaj poduži popis bi se u budućnosti mogao skratiti. Potvrdio je to prvi čovjek Stellantisa Carlos Tavares rekavši da će ugasiti neprofitabilne marke, navodi Reuters. "Ako ne donose zaradu, zatvorit ćemo ih. Ne možemo si priuštiti brendove koji ne donose zaradu", bio je jasan Tavares.

Kad se pogleda popis, jasno je koje su marke u najvećoj opasnosti. Neki industrijski eksperti su tako za Reuters naveli da bi Maserati mogao biti prodan, dok bi se Lancia i DS mogli ugasiti. Naravno, to su špekulacije na temelju trenutnog stanja na tržištu. 

S druge strane neke veće marke, kao što su Fiat, Opel/Vauxhall, Peugeot, Citroën, Jeep i Ram, jednostavno su prevelike da bi se ugasile. U takvom ozračju među ranjivije mogu se svrstati još Alfa Romeo i donekle Dodge, dok je Chrysler s tek jednim modelom na samom rubu. 

Podsjetimo, Tavares je prije tri godine izjavio da će Stellantis ulagati u svih 14 marki punih deset godina. Nakon što je prošla trećina vremena, čini se da je nekim markama ostalo daleko manje do konačne odluke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.