Volkswagenovi radnici zatvoreni u tvornici u Kini: Kartaju, šeću i gledaju filmove

Foto: Volkswagen, GM

KINESKI radnici su spremni na radikalne mjere kako ne bi došlo do prekida proizvodnje. 

Kina je poznata po rigoroznim mjerama suzbijanja širenja koronavirusa. Zbog porasta broja slučajeva cijeli gradovi, pa i regije stavljaju se u karantenu. Kako u takvim slučajevima tvornice ne bi stale s radom, ulazi se u poseban režim u kojem radnici ostaju zatvoreni u pogonu i spavaju na podu. 

General Motors je prvi uveo tu praksu još potkraj prošlog mjeseca, a sada su je preuzeli i drugi poput Volkswagena i njegove tvornice u Šangaju. Međutim sada su iscrpljene zalihe i postrožen lockdown, pa je proizvodnja stala, ali radnici svejedno ne mogu kući. 

Stoga im je organiziran koliko-toliko normalan život u tvornici. Tako u 10 sati ujutro šeću oko tvornice, ručak i odmor su od 11 do 13 sati, a poslijepodne je organiziran kardio-trening te društvena okupljanja uz kino i kartanje. Kraj dana podrazumijeva večeru, tuširanje i filmsku večer. Naravno, svako jutro prolaze i testiranje na koronavirus, piše Bloomberg News.

Podsjetimo, Teslina tvornica u Šangaju je zatvorena od 28. ožujka, a s izradom je prestala i tvornica FAW-a u provinciji Jilin. Proizvođači procjenjuju kako će ih lockdowni stajati 20-postotnog pada proizvodnje. Bosch je objavio kako je zatvorio dvije tvornice, a u preostale dvije proizvodnja radi po prije spomenutom sustavu gdje su radnici zatvoreni u tvornici. Ista je situacija i u GM-ovoj tvornici gdje se sklapaju modeli Chevroleta, Buicka i Cadillaca.