VIDEO Jesu li polovne premium gume bolje od jeftinih novih?

Screenshot: YouTube

RASTOM cijena guma ovo pitanje postavlja si sve više vozača. 

Iako su gume bitan faktor sigurnosti kao dio kojim automobil ostvaruje kontakt s podlogom i time kontrolira svoju putanju, sve je više onih koji ne mijenjaju redovito gume. Dio korisnika će radije duže voziti na postojećim gumama, a postoje i oni koji se okreću jeftinijim, nerijetko i no name proizvođačima. U posljednje vrijeme postoji sve više onih koji pokušavaju naći dobru rabljenu gumu. 

Ako razmišljate o ovoj zadnjoj opciji ili vozite na dosta potrošenim premium gumama, svakako pogledajte video u nastavku u kojem stručnjak za gume provjerava upravo ovu tezu. Jonathan Benson je tzv. guru za gume, a sad je odlučio usporediti Michelin CrossClimate 2 gume s novima.

Hvaljene Michelinove cjelogodišnje gume usporedio je s osjetno jeftinijim i vrlo solidnim Tomket Allyear gumama pristiglim direktno iz dućana. Također, test je ponovljen i s novim Michelinkama te potrošenim Tomket gumama. 

Pritom je odlučio nove Michelinke pofrezati, odnosno skinuti s njih 2.2 mm površinskog sloja kako bi simulirao potrošenu gumu. Montirao ih je na automobil i prešao s njima oko 4000 km. Isti postupak ponovio je s novim gumama. 

 

Test je pokazao da su potrošene Michelinke na snijegu pokazale bolje performanse od novih Tomketovih guma. Testni Golf je na krugu bio par sekundi brži, dok je mokra podloga okrenula snage u korist novih guma, ali uz daleko nesigurniji osjećaj u vožnji u jeftinijim Tomket gumama. Na suhom su potpuno očekivano Michelinove gume bile osjetno bolje, a posebno dobrim su se pokazale u testu zaustavnog puta. 

Iz testa se lako može zaključiti da premium gume trošenjem zadržavaju svojstva nove gume te su u pravilu bolji izbor od novih niskobudžetnih guma. Naravno, pritom valja imati na umu starost gume, kao i zakonski dozvoljenu minimalnu dubinu utora. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.