VIDEO Ovako izgleda sudar s automobilom bez zračnog jastuka

Screenshot: YouTube

DA, na nekim tržištima proizvođači i dalje prodaju automobile bez sigurnosne opreme koja je standard u Europi i ostatku razvijenog svijeta.

Na tzv. tržištima u razvoju, gdje je cijena automobila presudan čimbenik na tržištu, a zakon blagonaklon prema pasivnoj i aktivnoj sigurnosti automobila, proizvođači nerijetko nude starije generacije svojih modela, odnosno već dobrano amortizirane projekte. A pritom se ne libe izbaciti "suvišnu opremu", poput recimo zračnih jastuka. Kako zakon to i ne traži, oni nisu u prekršaju.

Jedan takav je (opet) dospio u ruke Latin NCAP-a, koji je odlučio provesti klasični crash test. Radi se o robusnom kamionetu, Mitsubishiju L200 koji možemo vidjeti i na našim cestama. Ali uz jednu bitnu razliku. Odnosno sedam, jer toliko zračnih jastuka nedostaje.

"Veliko je razočaranje za Latin NCAP i latinskoameričke potrošače i postavlja pitanje etičnosti proizvođača automobila. L200 na tržištima poput europskog ima 7 zračnih jastuka i ESC u standardnoj opremi uz ostalu sigurnosnu opremu“, kaže prvi čovjek Latin NCAP-a Alejandro Furas.

Pritom se naglašava još jedna činjenica, a to je da prodavači često navode da "zračni jastuci nisu potrebni jer je konstrukcija robusna". Mitsubishi je reagirao i obećao da će od veljače iduće godine povećati sigurnosnu opremu. Do tada vlasnicima i potencijalnim kupcima preostaje da pogledaju video u nastavku i pripaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.