Njemački film noćas je dobio četiri Oscara

Foto: Press

Njemački film Na Zapadu ništa novo dobitnik je četiri Oscara, onih za najbolji međunarodni film, fotografiju, scenografiju i originalnu glazbu, dok je u kategoriji kostimografije nagrađena Ruth Carter za film Black Panther: Wakanda zauvijek. Primajući nagradu za najbolji međunarodni film redatelj Edward Berger zahvalio je mladom glumcu Felixu Kammereru, koji je s njim došao na pozornicu. "Ovo je bio tvoj prvi film, ti si nas s lakoćom nosio na svojim ramenima", rekao je Berger.

Film snimljen po romanu Ericha Marije Remarquea o strahotama Prvoga svjetskog rata nagrađen je i u kategorijama najbolje fotografije, koja je uručena britanskom snimatelju Jamesu Friendu, najbolje scenografije, koju su dobili Christian M. Goldbeck i Ernestine Hipper, dok je Volker Bertelmann dobitnik Oscara za najbolju originalnu glazbu.

 

Na Zapadu ništa novo nominiran je i u kategorijama najboljeg filma, prilagođenog scenarija, zvuka, šminke i frizure te vizualnih efekata.

U kategoriji međunarodnoga filma bili su nominirani i argentinski film Argentina, 1985, belgijski Blizu, poljski Eo i irski Tiha djevojka, dok su za najbolju fotografiju konkurirali i Darius Khondji za Bardo, Mandy Walker za Elvisa, Roger Deakins Empire of Light te Florian Hoffmeister za film Tár.

U kategoriji scenografije bili su nominirani i Avatar: Put vode, Babylon, Elvis i Fabelmanovi, a u kategoriji originalne glazbe nominirani su bili i Justin Hurwitz za Babylon, Carter Burwell za Duhove otoka, Son Lux za Sve u isto vrijeme i John Williams za Fabelmanove.

Oscar za šminku i frizuru za film The Whale

Adrien Morot, Judy Chin i Annemarie Bradley osvojili su Oscara za šminku i frizuru u filmu The Whale, psihološkoj drami u režiji Darrena Aronofskog, s Brendanom Fraserom u glavnoj ulozi.

Film je nominiran i u kategorijama glavne muške i sporedne ženske uloge. Za šminku i frizuru nominirani su bili i filmovi Na Zapadu ništa novo, The Batman, Black Panther: Wakanda zauvijek, Elvis.

Filmu Black Panther: Wakanda zauvijek Oscar za najbolju kostimografiju

Američka kostimografkinja Ruth Carter dobitnica je Oscara za kostimografiju za film o superjunaku Black Panther: Wakanda zauvijek. Carter je Oscara dobila i 2018. godine za kostime u filmu Black Panther, a nominirana je bila i za filmove Amistad (1997.) i Macolm X (1992.).

U istoj kategoriji nominirane su bile i Mary Zophres za Babylon, Catherine Martin za Elvisa, Shirley Kurata za Sve u isto vrijeme i Jenny Beavan za Mrs. Harris Goes to Paris.

Oscari za kratkometražni dokumentarni film i kratkometražni animirani film

Film Šaptači slonovima Kartikija Gonsalvesa i Guneet Monga dobitnik je Oscara u kategoriji kratkometražnoga dokumentarnog filma.

Nominirani su bili i filmovi Izlazak Evgenije Arbugaeve i Maxima Arbugaeva, Kako mjeriš godinu? Jaya Rosenblatta, Efekt Marthe Mitchell Anne Alvergue i Beth Levison te Stranac na vratima Joshue Seftela i Conalla Jonesa.

Najbolji kratkometražni animirani film je Dječak, krtica, lisac i konj Charlieja Mackesyja i Matthew Freud, a u istoj kategoriji nominirani su bili i filmovi Leteći mornar Amande Forbis i Wendy Tilby, Prodavač leda Joãa Gonzaleza i Brune Caetana, My Year of Dicks Sare Gunnarsdóttir i Pamele Ribon te Noj mi je rekao da je svijet lažan, a mislim da mu vjerujem Lachlana Pendragona.