Foto: 123rf
JEDNA namirnica - dvije važne funkcije - hrani vas i jača vaše zube. Zvuči jako dobro, zar ne? Savršeno, čak štoviše i stoga biste ove namirnice trebali malo češće imati na svom meniju. Uostalom, neke od njih vjerojatno već i jedete na redovnoj bazi.
I tako - dok jako dobro znamo od kojih nam se namirnica zubi kvare (šećeri) i s kojima ih potamnjujemo (vino/kava/cigarete), nije li red da predstavimo od kojih ćemo namirnica svoje zube "ozdraviti" od mrlja i žutila te bolje prevenirati njihovo zdravlje.
Sir
Tvrdi sir, svježi sir, odnosno - ma gotovo svi mliječni proizvodi, puni su proteina i kalcija kojima ne utječu samo na jačanje zubiju i kostiju, već savršeno djeluju na zaštitu gornjeg sloja zubi - njihove cakline.
Jogurt
Za razliku od sira, jogurt osim proteina i kalcija ima i jako puno dobrih bakterija, probiotika, koje jako dobro čuvaju zdravlje zubnog mesa i samim time, cijele usne šupljine. Ali ipak radije birajte one bez dodanih šećera (doslovno svi voćni jogurti).
Jabuke
Jabuka prije spavanja za zdravlje vaših zubi - to vam je vjerojatno poznato - međutim, tu ipak valja ostati na oprezu jer iako jabuka jest jedna od onih voćke koje su u sigurnom vrhu po pitanju očuvanja zdravlja zubi - čuvajte ih se prije spavanja. Prvenstveno zato što jabuke navečer mogu izazvati nadutost, a fruktoza baš kao i sve vrste šećera mogu utjecati na pojavu karijesa, no ako ćete je pojesti nakon svakog obroka, i tako jabukom skinuti naslage od jela, tada će vam jabuka itekako dobro djelovati i na zdravlje zubi i na njihovu ljepšu boju.
Mrkva
Ispada da mrkve nisu dobre samo za zdravlje naših očiju već i za zube i to zato što nas sirova mrkva "tjera" na puno žvakanja čime se u ustima automatski proizvodi puno više sline, a slina je sama po sebi jako dobra upravo za prevenciju od nastanka karijesa.
Celer
Isto kao i s mrkvom, zaključak je da sve hrskavo, sirovo povrće dobro za našu usnu šupljinu, a iako je stabljika celera poznata kao vrlo zdrava, mnoge često živciraju one tanke niti koje se ponekad teže žvaču. No, baš će vam one pomoći nakon obroka jako dobro očistiti zube, čak i između njih.
Zeleno lisnato povrće
Špinat, blitva, kelj i zelene salate savršeni su za zube jer obiluju s puno kalcija i folne kiseline kojima je zadaća očuvati zdravlje zubne cakline. Da zubi budu ljepši, glađi, bez neravnina na kojima će se prvo primijetiti razlika u boji.