7 štetnih nuspojava jedenja previše proteina

Foto: Shutterstock

JASNO je da smo postali opsjednuti proteinima. Dodatnu dozu ove hranjive tvari dobile su gotovo sve namirnice, od pudinga do jogurta.

Proteini potpomažu rast mišića, čine nas sitima i pomažu u mršavljenju. Općenita preporuka je da treba unositi 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase, ali to ovisi o spolu, dobi, težini, načinu života i našim ciljevima. Pretjerivanje s ovim makronutrijentom može imati ozbiljne posljedice za naš struk i zdravlje. Evo koje su to.

Bit ćete žedni

Kao produkt razgradnje proteina javlja se dušik. Velike količine dušika su otrovne, a osim toga mogu izazvati žeđ, objasnila je dijetetičarka Cassie Bjork za Eat This. Povećanje unosa vode može ublažiti ovaj negativni učinak.

Imat ćete neugodan zadah

Mnogi ljudi povećavaju unos proteina jer smanjuju unos ugljikohidrata. A kada jedemo manje ugljikohidrata, tijelo energiju crpi iz masti. Iako je to dobro za trbušne mišiće (barem u početku), nije idealno za zadah.

Smanjenje dnevne doze proteina i povećanje količine ugljikohidrata mogu riješiti ovaj problem, a nije naodmet ni udvostručiti unos vode.

Možda ćete dobiti na težini

Dijeta s visokim udjelom proteina, a malo ugljikohidrata u početku će vam pomoći da se riješite suvišnih kilograma, ali dugoročno zapravo može uzrokovati debljanje, pokazalo je španjolsko istraživanje. Znanstvenici su ispitali više od 7000 osoba i otkrili da su one koje su slijedile plan prehrane bogat proteinima imale 90 posto veći rizik od debljanja od onih koje su ih jeli manje.

Mogli biste preopteretiti svoje bubrege

Kada pojedete bilo koju namirnicu s proteinima, također unosite dušik, koji se prirodno nalazi u aminokiselinama koje čine proteine. Kada konzumirate normalnu količinu proteina, izlučujete dušik. Ali kada pretjerujete s proteinima, vaši bubrezi morat će napornije raditi kako bi se riješili tolikih količina dušika. 

"Kratkoročno gledano, to nije štetno za većinu ljudi. Ali ako se dugo hranite s puno proteina, mogli biste povećati rizik od oštećenja bubrega", napominje Bjork.

Mogli biste se udebljati u trbuhu

Kada unesete više proteina nego što je vašem tijelu potrebno, višak proteina će se vjerojatno pohraniti kao mast, dok će se višak aminokiselina jednostavno izlučiti.

Mogli biste si skratiti životni vijek

Prema studiji objavljenoj u Cell Metabolismu koja je pratila tisuće odraslih gotovo 20 godina, oni koji konzumiraju hranu bogatu životinjskim proteinima imaju četiri puta veću vjerojatnost da će umrijeti od raka od onih koji slijede dijetu s niskim udjelom proteina.

I drugi potvrđuju taj nalaz. U studiji koju je citirao WebMD, a provedenoj na tisućama ljudi, otkriveno je da su oni koji su slijedili prehranu s visokim udjelom proteina imali 66 posto veći rizik od smrti tijekom razdoblja istraživanja od onih koji su jeli manje proteina. Konzumiranje više proteina nego što bi trebalo jedna je od najgorih prehrambenih navika, koje skraćuju životni vijek.

Mogli biste imati mučninu

Kada pretjerate s pilećim prsima, proteinskim shakeovima i jajima, probavni enzimi teško će se s time nositi, govori Bjork.

"To može dovesti do probavnih smetnji i mučnine", poručila je.