"7 stvari koje sada znam, nakon što sam konačno drastično smršavio"

Foto: Facebook

ERIC O'Grey je autor knjige "Walking With Peety: The Dog Who Saved My Life", a u posljednje vrijeme o njemu pišu i mediji koji se bave zdravim životom i uspješnim iskustvima mršavljenja. 

"Prije sedam godina težio sam oko 155 kilograma, kolesterol mi je stalno bio kritičan, krvni tlak van svake kontrole, svakodnevno sam uzimao inzulin i pio 15 drugih lijekova za dijabetes tipa 2 i druge boljke koje su me mučile više od 20 godina. Sve zbog debljine kojoj nisam mogao stati na kraj, iako sam pokušao gotovo sve dijete koje su se u tom periodu pojavile na tržištu.''

Kad je shvatio da mu ništa od toga ne pomaže, krenuo je po još jedno stručno mišljenje. Kako je opisao u svojoj knjizi, imao je sreće što je naišao na razumnog čovjeka koji mu je savjetovao samo dvije stvari: da se što prije prebaci na biljnu prehranu i što prije nabavi psa. 

Učinio je i jedno i drugo te napokon počeo mijenjati svoje životne navike nabolje i u roku od samo deset mjeseci postigao ono čemu je težio godinama. 

"Počeo sam šetati psa po pola sata, dva puta dnevno, naučio kuhati bez prerađenih namirnica i nezdravih masnoća. Kilogrami su konačno krenuli dolje te sam u manje od godinu dana sa 155 kilograma došao na nevjerojatnih 84, dijabetes je pod kontrolom, kolesterol sam smanjio s nevjerojatnih 400 na 118, nestala je i moja hipertenzija te sam od tada zdrav, bez lijekova", napisao je o iskustvu u svojoj knjizi te otkrio da je to bilo prije sedam godina, koliko se već dugo drži tih jednostavnih naputaka. 

Međutim, iako njegovo iskustvo zvuči jednostavno, u knjizi i u članku koji je izašao na portalu Mind Body Green podrobno je pojasnio u čemu je dotad najviše griješio i čemu ga je ova, za njegov pojam jedina uspješna, dijeta naučila. 

"Sve do tada nisam shvaćao da dijeta ne smije biti odricanje i slijepo praćenje kalorijskog unosa. U 20 godina nema što nisam pokušao. Bio sam na svakakvim dijetama, podvrgavao se intenzivnom vježbanju, slušao svakakve ekstremne savjete da bi na koncu uspio s veganskom  prehranom i laganom tjelovježbom. Međutim, svjestan sam da ta metoda nije za svakoga. Meni je pomogla, kao i iskustvo koje sam kroz godine neuspjeha konačno shvatio na svom primjeru", izjavio je te spomenuo najveće pogreške, odnosno, najbolje lekcije je naučio, a sada ih rado dijeli sa svima kojima su ovakvi savjeti prijeko potrebni.  

1. Morate imati jasan plan 

Možda čak i nije važno o kakvom točno planu pričamo dok god pričamo o jasnom planu, o jasnoj strategiji, jer ako nemate plan teško ćete se moći držati savjeta. Čak i ako vam plan neće uspjeti, ako ćete ga morati promijeniti, barem ćete znati što će najbolje funkcionirati kod vas. 

2. Licencirani stručnjaci 

Svatko može smršavjeti sam, ali je u stručnog partnera uspjeh ipak znatno lakši. Ja sam pronašao svog partnera s kojim se nalazio na redovnoj bazi, slušao savjete koje mi je davao na temelju mog iskustva i družio se s njim sve dok nisam dosegao željenu kilažu. Međutim, unatoč sve većem broju stručnjaka za prehranu i nutricionista i tu morate paziti da pronađete one koji će biti voljni posvetiti vam se na individualnoj bazi, a ne vas savjetovati općenitim smjernicama. 

3. Edukacija je ključ 

Dijete, mršavljenje, zdravije navike, funkcioniranje metabolizma i organizma... To nisu ni lagane ni jednostavne teme, a mnogi ne znaju kako si pomoći samo zato što ne razumiju kako naš organizam funkcionira. Kako hrana utječe na nas, kako samo male promjene mogu imati veliki utjecaj na zdravlje. Zato je edukacija ključ, jer osoba koja želi promijeniti svoje životne navike jednostavno mora razumjeti cijeli taj proces. Ja sam dvije godine slušao razna predavanja - od kemije do anatomije - kako bih konačno shvatio kako funkcioniramo i kako sami sebe zapravo sabotiramo jer činimo pogreške za koje nismo ni svjesni koliki utjecaj imaju na naše zdravlje. 

4. Meni je pomogla biljna prehrana 

Nakon svega što sam pokušao i svega što sam kasnije naučio, nije mi bilo teško okušati se kao vegan, pogotovo kad sam shvatio da mi meso uopće više ne nedostaje te da je i veganska prehrana zdrava prehrana koja može zadovoljiti sve potrebe, ako znamo kako kombinirati namirnice i iz prirode dobiti najbolje. 

5. Kuham pametnije 

Žlica ulja, malo masti za pečenje, kalorični umaci za salate... Sve su naoko sitne, ali zapravo jako velike pogreške koje ljude stoje viška kilograma i zdravlja. Zato što se na te dodatke često uopće ne gleda kao na kalorije, iako samo jedna žlica ulja zna dodati i više od 100 kalorija po obroku. No, kad zaista počnete paziti na sve detalje, kad počnete kuhati pametnije, onda se takve greške više ne potkradaju. I tada se počinju vidjeti i rezultati. No, to ne znači da se treba odreći omiljene pečene hrane, samo je treba peći pametno - bez dodanih loših masnoća. 

6. Uložite u edukaciju i zdravije namirnice 

Mnogi se boje početi s procesom mršavljenja jer se boje velikih novčanih izdataka, no činjenica je da je jedini izdataka koji vam treba nešto ulaganja u edukaciju i u zdravije namirnice. Pogotovo ako slijedite moj primjer sa zdravom hranom i laganom rekreacijom za koju vam ne treba nikakva dodatna oprema i troškovi. 

7. Nemojte ovisi o brojkama na vagi 

Redovno praćenje stanja trebali bi ograničiti na minimum jednom tjedno jer čak ni opsesivno svakodnevno vaganje nije dobro, jer vas može dodatno frustrirati i utjecati na vaše samopouzdanje. 

Umjesto toga, radije odaberite samo jedan dan u tjednu kad ćete izvršiti temeljnu provjeru svog stanja. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz mršavljenje, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: mršavljenje.  

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.