Shake od borovnica za detoksikaciju organizma

Foto: Shutterstock 

UMORNI ste, spava vam se, nemate dovoljno energije čak ni za svakodnevne rutinske aktivnosti, a da o nekim dodatnim aktivnostima ni ne govorimo? Možda vam treba detoksikacija!
 
Naime, stres, brzi životni ritam, teška i nezdrava hrana i loš san neki su od čimbenika koji opterećuju naš organizam što u prvim stadijima izaziva osjećaj manjka energije, pospanosti i umora, a ako ne reagirate pravilno može dovesti i do stanja depresija, preranog starenja i različitih bolesti.
 
Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu, energiju, koncentraciju i pozitivan životni stav.
 
Kako napraviti detoksikaciju?
 
Nije komplicirano, dan započnite shakeom od borovnica i nakon samo nekoliko dana zamijetit ćete pozitivne pomake u raspoloženju i ukupnom stanju organizma.
 
Sastojci za shake:
 
- 1 banana
- šaka badema
- šaka borovnica (može i smrznute)
- šaka zobenih pahuljica
- čajna žlica chia sjemenki
- 1 šalica zobenog mlijeka
- nekoliko kockica leda
 
Od svih voća borovnica je najbogatija antioksidansima. Antioksidativna svojstva možemo zahvaliti bogatom sastavu flavona, antocijana, flavonoida i terpena. Sadrži 120-300 grama antocijana na 100 grama voća. Količina antioksidansa raste kako plod sve više sazrijeva.
 
Borovnica sadrži brojne minerale (kalcij, željezo, natrij, cink, kalij, fosfor, magnezij, mangan, bakar i selen) i vitamine (vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin A, pantotensku kiselinu i folat).
 
Istovremeno, banane su dobar izvor vitamina B6 te dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana. Osim toga, sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Banane su isto tako bogate i vitaminima, najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, te vitamine C i E.
 
Chia je jedna od biljaka najbogatijih omega 3-masnim kiselinama na svijetu. Dokazano je da sadrži čak više omega 3-masnih kiselina od atlantskog lososa ili sjemenki lana, koji su slovili za najbogatije izvore ove kiseline. Pored toga, bogata je antioksidansima koji ljudski organizam štite od slobodnih radikala. Također sadrži nevjerojatno bogatstvo hranjivih tvari, vitamina i minerala te je upravo zbog toga proglašena "superhranom" 21.stoljeća.
 
Postupak:
 
Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ovaj shake je izvrstan za konzumaciju za doručak zbog vitamina i zdravih masti koje sadrži u sebi, što će vam dati dodatnu energiju za dan koji slijedi.
 
Izvor: Fit-team
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.