Ako želite povećati unos vitamina B12, trebali biste češće i više jesti ove namirnice

Foto: Pexels

VITAMIN B12 neophodan je za razne tjelesne funkcije, poput pravilnog rada mozga i živaca te proizvodnje crvenih krvnih stanica. Ovaj vitamin može se uzimati kao dodatak prehrani, ali se prirodno nalazi i u određenim namirnicama životinjskog podrijetla te drugim prehrambenim proizvodima. 

Ako mislite da vam nedostaje ovog vitamina i želite ga unijeti u organizam, trebali biste češće konzumirati ovih pet namirnica bogatih vitaminom B12.

U kojim se namirnicama nalazi vitamin B12?

Vitamin B12 može se pronaći u namirnicama poput jaja, tune, mlijeka i mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica, pilećih prsa i lososa.

Jedan od najboljih izvora proteina, zdravih masti i vitamina B12 su jaja. U ovoj popularnoj namirnici količina vitamina B12 više se nalazi u žumanjku nego u bjelanjku, ali za maksimalnu korist najbolje je konzumirati cijelo jaje, prenosi Health Shots.

Na popisu namirnica nalazi se i tuna. Kako prenosi Health Shots, tuna sadrži proteine i vitamin B12, a jedenje svježe ili konzervirane tune može značajno pridonijeti dnevnom unosu ovog vitamina. Također, u tuni se nalaze i omega-3 masne kiseline koje su korisne za zdravlje srca.

Vitamin B12 u tijelo možete unijeti konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda. Mlijeko, sir i jogurt puni su vitamina B12, ali i kalcija i vitamina D koji podržavaju zdravlje kostiju. Za one koji ne podnose laktozu, preporučuje se konzumirati mlijeko bez laktoze ili neko mlijeko na biljnoj bazi.

Uz mlijeko, u prehranu možete dodati i cjelovite žitarice, od kojih su mnoge obogaćene vitaminom B12. Prije nego što odaberete žitarice u trgovini, provjerite sadrže li vitamin B12 kako biste mogli biti sigurni da kupujete žitarice koje želite. 

Također, ako želite povećati unos vitamina B12, u prehranu možete češće uključiti pileća prsa i losos. Pileća prsa su izvor nemasnih proteina i osiguravaju dobru količinu vitamina B12 te se mogu kombinirati u raznim jelima. Slično kao i s pilećim prsima, losos se isto može jesti u mnogim kombinacijama. 

Ova popularna riba bogata je hranjivim tvarima s visokim udjelom vitamina B12, omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Kako prenosi Health Shots, redovita konzumacija lososa podržava cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava i mozga. 

Pročitajte više