Četiri poslastice koje možete jesti i dok ste na dijeti, prema dijetetičarima

Foto: Shutterstock

Hrana s niskim udjelom šećera sve je popularnija zbog svojih potencijalnih dobrobiti u kontroli tjelesne težine i općem zdravlju. Takvu hranu karakterizira minimalan dodani šećer ili prirodna slatkoća, što je čini prikladnim izborom za one koji žele smanjiti unos kalorija i stabilizirati razinu šećera u krvi.

Uključivanjem opcija s niskim udjelom šećera u prehranu, poput svježeg voća i povrća, nemasnih bjelančevina, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda bez dodanih šećera, možemo podržati ciljeve mršavljenja, a i dalje uživati u zadovoljavajućim i hranjivim obrocima.

Dijetetičarka Catherine Gervacio i nutricionistica Krutika Nanavati otkrile su četiri takve poslastice koje možemo jesti i dok smo na dijeti.

1. Borovnice s jogurtom

Borovnice prirodno imaju malo šećera u usporedbi s mnogim drugim voćem, ali su ipak bogate antioksidansima, vitaminima i vlaknima koji podržavaju cjelokupno zdravlje i probavu.

"Bobičasto voće popularno je zbog niskog sadržaja šećera, tako da 75 grama ima samo oko 43 kalorije. Nemasni grčki jogurt od 100 grama može sadržavati samo 59 kalorija", kaže Gervacio za SheFinds.

2. Želatina od jagoda

Za razliku od tradicionalnih deserata, koji su puni šećera i masti, želatina od jagoda obično se radi s minimalnom količinom dodanih šećera, smanjujući ukupni unos kalorija.

"Ova kombinacija pruža osvježavajući niskokalorični međuobrok s daškom prirodne slatkoće od jagoda. Želatina bez šećera ima vrlo malo kalorija, dok jagode imaju samo 53 kalorije po otprilike 150 grama. Za pripremu niskokalorične želatine od jagode, rastopite želatinu bez šećera u kipućoj vodi, miješajući dok se potpuno ne otopi - otprilike dvije minute. Dodajte hladnu vodu i jagode. Smjesu ulijte u pojedinačne posude za posluživanje ili u jednu veliku posudu. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata ili dok ne postane čvrsta", objasnila je Gervacio.

3. Kriške jabuke s cimetom

Jabuke su prirodno slatke, ali imaju malo kalorija i masti, što ih čini zadovoljavajućom opcijom za obuzdavanje žudnje za šećerom. S druge strane, cimet ne samo da poboljšava okus već nudi i potencijalne prednosti za stabilizaciju razine šećera u krvi i poticanje metabolizma.

"Jabuke daju dašak prirodne slatkoće i vlakana, dok cimet dodaje okus bez dodanog šećera. Vlakna vas drže sitima, a cimet može pomoći u regulaciji šećera u krvi, potencijalno smanjujući želju za hranom", otkriva Nanavati.

4. Svježi sir s bobičastim voćem

Svježi sir je bogat proteinima koji doprinose osjećaju sitosti, što smanjuje vjerojatnost prejedanja. Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica i malina, daje dašak slatkoće i prepuno je vlakana, vitamina i antioksidansa, a sve to s niskim udjelom šećera i kalorija.

"Svježi sir je dobar izvor proteina i kalcija, dok je bobičasto voće prepuno antioksidansa i vlakana. Proteini potiču osjećaj sitosti, dok slatkoća bobičastog voća dolazi od prirodnih šećera i vlakana, što doprinosi zdravoj probavi", zaključila je Nanavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.