Četiri umaka koja mogu dovesti do debljanja i upale, prema dijetetičarkama

Foto: Pexels

Umaci su aromatični dodaci jelima koji poboljšavaju okus i užitak. Međutim, mnogi komercijalno dostupni umaci, osobito oni puni šećera, mogu pridonijeti debljanju. Ti umaci često sadrže skrivene šećere i nezdrave masnoće koje mogu značajno povećati unos kalorija bez osiguranja hranjivih tvari. Redovita konzumacija umaka bogatih šećerom može dovesti do skokova u razini šećera u krvi i s vremenom pridonijeti problemima s metabolizmom i debljanju.

Nutricionistica Mary Sabat te dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorile su na tri takva dodatka.

1. Kečap

Kečap je bogat šećerom prvenstveno zbog svojih glavnih sastojaka koji obično uključuju rajčice i šećer ili kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze.

"Kečap je popularan umak, ali često sadrži velike količine dodanog šećera. Višak šećera može dovesti do debljanja jer tijelo pohranjuje neiskorišteni šećer kao mast. Osim toga, konzumacija slatkih umaka poput kečapa može povećati ukupni unos kalorija bez pružanja osnovnih hranjivih tvari ili osjećaja sitosti", rekla je Sabat za SheFinds.

2. BBQ umak

Mnogi komercijalni umaci za roštilj sadrže dodane šećere, poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze ili smeđeg šećera, za poboljšanje okusa i teksture.

Sabat ističe: "Umak za roštilj još je jedan slatki umak koji može sadržavati mnogo kalorija i dodanih šećera. Kombinacija šećera i visokog udjela masti u nekim umacima za roštilj može doprinijeti debljanju tijekom vremena."

3. Slatki čili umak

Zbog njegovog slatkog i pikantnog okusa, lako je prekomjerno konzumirati slatki umak od čilija, dodajući dodatne kalorije jelima, a da toga nismo svjesni. "Slatki umak od čilija ukusan je umak, ali bogat je šećerom koji se obično koristi u azijskoj kuhinji. Visoki udio šećera može dovesti do debljanja ako se pretjerano konzumira", upozorava Sabat.

4. Preljevi za salatu

Većina preljeva, čak i onih kremastih, često je formulirana tako da ima slatki i pikantni okus, što se može postići dodavanjem šećera i sladila.

"Mnogi preljevi za salatu, kupljeni u trgovini, bogati su nezdravim masnoćama, dodanim šećerima i konzervansima, što zdravu salatu pretvara u potencijalni uzrok upale i debljanja", zaključila je Nanavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.