Dermatologinja tvrdi da ovim jeftinim dodacima prehrani prkosi godinama

Foto: Pexels

ZA ZDRAV, blistav ten važno je što jedemo, ali i što nanosimo na kožu. Izgled kože može ojačati uzimanjem vitamina i dodataka prehrani, a dermatologinja Azadeh Shirazi otkrila je za kojim jeftinim dodacima poseže kako bi spriječila učinke starenja.

Vitamin D

Dermatolozi često upozoravaju da se klonimo sunca jer njegove zrake mogu uzrokovati oštećenja, ubrzati pojavu bora i izložiti nas riziku od raka kože. Dr. Shirazi također primjenjuje to pravilo, ali prije tri godine je otkrila da joj je zbog toga niska razina vitamina D u organizmu. Tako je počela uzimati suplemente.

Vitamin E

Dr. Shirazi poseže i za vitaminom E, koji jača kosti i sprječava gubitak koštane mase. Ovaj dodatak je posebno važan ženama u 40-im i 50-im godinama koje su izložene većem riziku od gubitka gustoće kostiju jer im razina estrogena opada.

Nikotinamid

Dr. Shirazi kaže da uzima 500 miligrama nikotinamida dva puta dnevno. Riječ je o obliku vitamina B3, koji pomaže poboljšati funkciju kožne barijere povećanjem ceramida.

Harvard T. H. Chan School of Public Health naglašava da bi prevelike doze nikotinamida mogle uzrokovati neugodne nuspojave. Zato se savjetuje da ga unosimo hranom. Nalazi se u crvenom mesu, peradi, ribi, smeđoj riži, obogaćenim žitaricama i kruhu, orašastim plodovima i sjemenkama, mahunarkama i bananama.

Resveratrol

Dermatologinja uzima i resveratrol, biljni spoj koji je inače prisutan u namirnicama kao što su grožđe i kikiriki. Poput nikotinamida, ima antioksidativna svojstva, pomaže posvijetliti ten i povećava elastičnost. 

WebMD napominje da još uvijek nema dovoljno podataka koji bi potvrdili koliko dobro resveratrol djeluje. Također, suplementi se ne preporučuju djeci, trudnicama i dojiljama.

Multivitamini

Na kraju, multivitamini koje ova liječnica uzima sadrže cink i vitamin A. Prema studiji iz 2018., uzimanje multivitamina moglo bi poboljšati izgled kože kod ljudi koji imaju nedostatke ili manjak određenih nutrijenata koji utječu na zdravlje kože, poput vitamina C, vitamina A, određenih vitamina B i cinka. Međutim, imajte na umu da suplementi ne mogu i ne bi trebali zamijeniti prehranu bogatu hranjivim tvarima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.