Dermatolozi upozoravaju na dva pića koja ubrzavaju starenje

Foto: Pexels

Kako vrijeme prolazi, hidracija postaje važnija nego ikad za zdravlje i ljepotu naše kože. Ipak, neka pića mogu ubrzati proces starenja tako što našoj koži i tijelu oduzimaju vitalnu vlagu. 

Dermatolozi dr. Elaine F. Kung i dr. Cheryl Rosen, te liječnik opće prakse i stručnjak za zdravlje kože dr. Jose Mier, upozorili su na dva takva pića koja trebamo izbjegavati kako bismo spriječili dehidraciju i prerano starenje.

1. Slatka gazirana pića

Iako nije tajna da gazirana pića nisu najzdraviji napici, neophodno je biti svjestan štete koju mogu prouzročiti kada je u pitanju naša koža, tvrdi dr. Rosen. Dijetalna gazirana pića, objašnjava on, često nemaju šećer, ali ipak mogu sadržavati "kemikalije koje su štetne za tijelo", pa čak i uzrokovati prerano starenje i upalu.

"Kemikalije poput fosfora, kalija i kofeina ispiru minerale iz kostiju i mogu oštetiti stanice u tijelu", rekla je za SheFinds. Dr. Kung se slaže s dr. Rosen i ističe: "Glukoza i fruktoza koje se nalaze u gaziranim pićima vežu se za aminokiseline prisutne u kolagenu i elastinu koji podržavaju dermis, stvarajući napredne spojeve glikacije (AGE-e)."

Napominje da glikacija aminokiselina otežava obnavljanje kolagenih i elastinskih vlakana, što pridonosi bržem stvaranju bora i dehidriranoj koži.

2. Energetski napici

Koža oko očiju je nježna, a kako starimo, normalno je da na tom području gubimo vlažnost. No, umjesto da hidriraju kožu, energetska pića mogu je dehidrirati, upozorava dr. Mier. Česta konzumacija može uzrokovati tamnije podočnjake i više finih bora.

Energetska pića "tjeraju mozak da ostane budan", ističe dr. Mier, što dovodi do lošeg sna i natečenih očiju. Napominje da kofein, koji se često nalazi u energetskim pićima, sprječava sposobnost tijela da ukloni tekućinu iz tkiva. Tekućina se nakuplja u tkivima ispod očiju, uzrokujući njihovo oticanje. Kofein također sužava krvne žile na tom području, kaže on, što povećava protok krvi i još više oticanje.

Dok na neke ljude kofein možda i ne djeluje, drugi su posebno osjetljivi na njega. Poput gaziranih pića, energetska pića imaju diuretski učinak što ih čini ne baš idealnim izborom, čak i ako nam je potrebna dodatna količina kofeina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.