Dijetetičar otkriva tri najbolje namirnice za zdravlje srca i mozga

Foto: Pexels

Veza između prehrane i općeg blagostanja neporeciva je. Iako je uloga prehrane u tjelesnom zdravlju dobro poznata, važna je i za mentalno zdravlje te zdravlje mozga. Mozak ovisi o stalnoj opskrbi hranjivim tvarima kako bi optimalno funkcionirao. Hrana koju jedemo igra ključnu ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti.

Iako postoje neke ultraprerađene namirnice koje treba izbjegavati, postoji i mnoštvo sjajnih namirnica koje možemo dodati u svoju prehranu za zdraviji mozak. Dijetetičar Jesse Feder otkrio je tri takve namirnice koje su odlične za zdravlje mozga, a čak mogu smanjiti i rizik od upale.

1. Špinat

Špinat doprinosi cjelokupnom zdravlju, igra značajnu ulogu u podržavanju funkcije mozga i smanjenju rizika od kognitivnih bolesti. Bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima, špinat nudi bezbroj dobrobiti.

"Špinat je prepun vlakana i drugih hranjivih tvari, uključujući vitamine A, C, K, folnu kiselinu, željezo i kalcij. Velika količina antioksidansa izvrsna je za borbu protiv upala u cijelom tijelu, uključujući mozak i srce", kaže dijetetičar za SheFinds.

2. Borovnice

Borovnice su nevjerojatno korisne za zdravlje mozga i smanjuju rizik od kognitivnih bolesti. Prepune su antioksidansa te pružaju protuupalna svojstva koja mogu koristiti različitim aspektima našeg blagostanja.

Feder naglašava njihov značaj, navodeći: "Borovnice su jedno od voća koje sadrži najviše antioksidansa, a također su prepune vlaknima i drugim hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, A, K, kalij i mangan. Visoka količina antioksidansa odlična je za borbu protiv upala u cijelom tijelu. Također su odlične za zdravlje srca i mozga."

3. Losos

Losos, masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama, poznat je po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući podršku radu mozga i smanjenje rizika od kognitivnih bolesti. Prepun je visokokvalitetnih proteina, antioksidansa i hranjivih tvari te se smatra proteinskom superhranom. 

"Losos je proteinska superhrana, bogata zdravim mastima, antioksidansima i hranjivim tvarima, uključujući B6, B12, selen, niacin, fosfor, tiamin i pantotensku kiselinu", ističe Feder.

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u lososu, igraju vitalnu ulogu u podržavanju kognitivnih funkcija i održavanju zdravlja mozga. Redovita konzumacija omega-3 masnih kiselina povezana je s poboljšanim pamćenjem, koncentracijom i općom funkcijom mozga.

Pročitajte više