Evo kojem su jelu gladijatori u drevnom Rimu dugovali snagu

GLADIJATORI su bili superzvijezde drevnog Rima, a u današnjim filmovima i serijama prikazani su kao iznimno mišićavi muškarci. Kuharica Sohla El-Waylly objašnjava da je to vjerojatno posljedica ugljikohidrata koje su jeli kako bi bili snažni. 

"Njihova prehrana bila je bogata ugljikohidratima, a pomogla im je da dobiju potrebnu energiju. Međutim, to znači da nisu imali tijela oblikovana onako kakvima ih zamišljamo i prikazujemo. Ipak, to im je uvelike pomagalo u areni jer je masnoća pomogla u ublažavanju udaraca zadobivenih tijekom borbi", ispričala je u novom videu objavljenom na svom YouTube kanalu History. 

El-Waylly je podijelila i recept za jelo koje je bilo osnova prehrane drevnih gladijatora. Preuzet iz Apiciusa, najstarije sačuvane rimske kuharice, recept otkriva da se jelo sastoji od slanutka, leće, graška, neoljuštenog ječma, blitve, poriluka, korijandera, kopra, repe, sjemenki komorača, origana, klica kupusa i maslinovog ulja. 

Iako bi se meso smatralo idealnom hranom za izgradnju mišića i snage, bilo je jeftinije i praktičnije hraniti gladijatore onime što se sada smatra veganskom ili biljnom prehranom.

"U rimsko doba ovo su zvali kašom", kaže ona, "ali ovo je više zdjelica žitarica."

Kuharica je i pripremila jelo pa ga probala.

"Ovo je dobro i ukusno. Stvarno je zasitno, ali ne i preteško. Mogla bih pojesti nešto ovog tipa nakon treninga", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.