JESTE li primijetili da je majoneza uobičajen sastojak već gotovih sendviča? To pomalo iznenađuje jer se priprema od žumanjaka jajeta i ulja pa je prepuna kalorija i masnoća, a samim time i deblja te je loša za zdravlje. Osim toga, na svijetu čak 20 posto ljudi ne voli okus tog umaka.
“Taj podatak nije trivijalan, ali odnosi se na većinu zemalja”, izjavio je Herbert Stone, osjetilni savjetnik za hranu.
Novinarka portala Popular Science, Kendra Pierre-Louis, na jednoj konferenciji je pronašla pet različitih vrsta sendviča, uključujući vegetarijanski, veganski i bezglutenski i svaki od njih je sadržavao majonezu, čak i veganski. Na drugoj konferenciji, samo bezglutenski sendvič nije sadržavao ni majonezu.
Iako je majoneza toliko uobičajena, u mnogim ljudima izaziva gađenje, a profesor psihologije na Sveučilištu Pennsylvania, Paul Rozin, smatra kako je za to glavni krivac njena tekstura iako nikada nije provedeno istraživanje o tome koliko gađenje izaziva majoneza.
Rozin istražuje gađenje i odbojnost od osamdesetih godina prošlog stoljeća.
“Hrana koja se ljudima gadi, kontaminira sve ostalo. Ako stavite komadić neželjene namirnice u neko jelo, drugi ga neće jesti”, pojasnio je.
U prehrambenoj znanosti postoji razlog zbog kojeg se majoneza stavlja u sendviče. Vlažnost pomaže da slina u ustima djeluje učinkovitije, a hrana je boljeg okusa ako nije suha. Slično djeluju maslinovo ulje i senf, piše Popular Science.
Majoneza je sveprisutna i postala je dio kulture i navika. Upravo zbog toga danas se ponekad ne navodi kao sastojak jela, iako će vam biti poslužena. No čak i ako je volite, zbog vlastitog zdravlja biste se trebali zapitati trebate li je pojesti.