Hrvati otkrili uzimaju li dodatke prehrani i koje

Foto: Unsplash

HRANJIVE tvari ključne su za našu dobrobit, a ako je vaš jelovnik uravnotežen, velike su šanse da vam neće trebati dodaci prehrani. Međutim, postoje slučajevi kada su oni neophodni. Ipak, mnogi za njima posežu često bez ikakve potrebe, a kako bi pokušali ublažiti neke svakodnevne probleme, primjerice sa spavanjem ili probavom.

Dodaci prehrani vrlo su popularni u SAD-u, a sve češće ih uzimaju i Hrvati. O tome se povela rasprava na Redditu, nakon što je netko upitao: “Uzimate li dodatke prehrani? Vitamini, minerali, antioksidansi.... Ako da, koje koristite i osjetite li kakvu razliku u svom mentalnom i fizičkom zdravlju?”

Nekoliko odgovora koje otkrivaju kakve su navike u našim krajevima donosimo u nastavku.

“Da, whey protein. Čisto jer je jednostavnije popiti to nešto ekstra proteina. Razmišljam uzimati i multivitamin, ali uglavnom zdravo jedem i zdrav sam k'o los, tak da mi baš i ne treba.”

“U PMS-u uzimam kapsule s uljem noćurka, magnezij i multivitamin… Ulje noćurka mi prilično smanji simptome PMS-a… Magnezij pomogne s grčevima.”

“Uz uravnoteženu prehranu i skoro svakodnevnu sportsku aktivnost uzimam whey, kreatin, vitamine i minerale + nešto dodatno za kožu.”

“Omega, D3, multivitamin.”

“Omega, D3, cink, selen, magnezij.”

“Ne, svi ti vitamini i minerali su u hrani.”

“Uzimam kolagen. Dobar je za zglobove, obzirom da imam problema s koljenima, a dobar je i za zdravlje/izgled kože.”

“Vitamin D3, probiotik i l-glutamin za probavu (radi fenomenalno), vrkuta u kapsulama za jajnike (vidim i osjetim hormonalni disbalans ako ne pijem redovito), veganski whey za unos proteina, tablete za jačanje kose i zaustavljanje ispadanja (rekla bi da djeluju jer kad ne pijem je gore i vidim po noktima da su bolji nego inače), omega 3 i kolagen po novom.”

“Ne. To nije dovoljno da nadoknadi nedostatak nečega. A ako imaš vitamina u tijelu dovoljno nećeš imati više sa suplementima.”

“Ako pojedeš sirovog povrća i voća par puta tjedno i inače se uravnoteženo hraniš, ne treba ti ništa. Iznimka su vitamini D i B koje neki ljudi jednostavno ne zadržavaju dovoljno iz hrane koju jedu. To se izvadi krv i vidiš ako ti treba.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.