Istraživanje otkrilo koji hobiji ljude najviše opuštaju i rješavaju stresa

Foto: 123RF

POVODOM Međunarodnog dana svjesnosti o stresu otkriveni su podaci zanimljivog istraživanja. Naime, lockdown, epidemija i neizvjesna budućnost kod mnogih su značajno povećali razinu stresa i briga o mentalnom zdravlju važnija je nego ikad. 

Stručnjaci s portala diys.com među 2379 sudionika su proveli istraživanje o hobijima kojima se rješavaju stresa. Od ukupnog broja 357 sudionika pomoću Fitbita je otkrilo koji hobiji najviše opuštaju. Riječ je o ljudima iz Velike Britanije dobne skupine od 20 do 30 godina, koji su se bavili s 20 hobija, noseći pritom pametnu narukvicu koja prati tjelesnu aktivnost i funkcije te zdravlje pojedinca.

Na prvom mjestu je pletenje koje snižava puls u prosjeku za 18.75 posto. Na drugo mjesto smjestilo se pecanje koje je puls u prosjeku snizilo za 10 posto, a na trećem mjestu je bloganje koje je smanjilo broj otkucaja srca sudionika za u prosjeku 7.5 posto. 

Slijede kaligrafija, bojenje i vožnja bicikla.

Inače, najpopularniji hobiji su pletenje, joga, vrtlarenje, pečenje kolača, ručni rad, bloganje, trčanje, pletenje, izrada posuđa i golf.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.