Izbjegavajte ovu noćnu naviku i smanjite rizik od dijabetesa, kaže istraživanje

Foto: Shutterstock

SPAVANJE ima veliki utjecaj na naše zdravlje. Dobar noćni odmor može ubrzati mršavljenje, smanjiti upalu i ojačati imunološki sustav. Novo istraživanje Sveučilišta Northwestern pokazuje da bi prostor u kojem spavate mogao utjecati na vaše kardiovaskularno zdravlje i otpornost na inzulin.

Prema studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences, izlaganje svjetlu tijekom spavanja može povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i metaboličkog sindroma. Ambijentalno svjetlo može aktivirati vaš autonomni živčani sustav, koji potiče vaše srce da kuca brže i čini vas budnijim, čak i dok spavate, pišu autori studije.

"To je loše. Obično je broj otkucaja srca manji noću, a veći tijekom dana", istaknula je u priopćenju za medije glavna autorica studije dr. Daniela Grimaldi.

Istraživači su otkrili da su, kada su sudionici bili u osvijetljenoj prostoriji, sljedeći dan doživjeli rezistenciju na inzulin. Inzulinska rezistencija nastaje kada stanice ne reagiraju dobro na inzulin i onda ne mogu uzimati i koristiti glukozu za energiju jednako učinkovito. Zbog toga višak glukoze ostaje u krvotoku uzrokujući porast razine šećera u krvi. Visoke razine šećera u krvi prekovremeno mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Dr. Phyllis Zee s Medicinskog fakulteta Northwestern Feinberg savjetuje ljudima da ne ostavljaju upaljena svjetla dok spavaju, kao i da izbjegavaju plavičasta svjetla koja emitiraju mobiteli, televizori i slični uređaji. Ako ne možete izbjeći svjetlo, razmislite o kupnji maske za oči koja će vam blokirati svjetlost ili zavjesa za zamračivanje koje će spriječiti da svjetlo javne rasvjete ili farova automobila dopire u vašu sobu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.