Jedan od najpopularnijih koktela najgori je za zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka

Foto: Shutterstock

KOKTEL koji se najavljuje kao hit sezone mogao bi biti vrlo štetan za zdravlje, objasnila je dijetetičarka Sydney Greene za Eat This, Not That. Naime, radi se o espresso martiniju.

Ljudi se odlučuju za taj koktel da bi se istodobno opustili, ali i uživali u blagodatima kofeina, kao što je podizanje energije i raspoloženja. S obzirom na to da se pojavljuje u dekadentnim okusima, a nudi i blagu aromu kave, brojni su oni koji su ga svrstali među omiljene.

Daleko je od najbolje opcije

Iako je ovo piće možda jedna od najpopularnijih narudžbi u posljednje vrijeme, espresso martini može biti prilično nezdrav za vaše srce. Mješavina alkohola - depresiva i kofeina - stimulansa, nešto je što može imati štetan učinak na srce i sve organske sustave, kako je objasnila Greene.

"Kofein ubrzava otkucaje srca, podiže krvni tlak i aktivira središnji živčani sustav", kaže ona. Ako već patite od visokog krvnog tlaka, dodatno opterećenje na krvni tlak konzumacijom veće količine kofeina može negativno utjecati na vaše srce.

American Heart Association objašnjava da prekomjerna stimulacija tijela kofeinom te sami učinci posljedica visokog krvnog tlaka mogu uzrokovati nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, povećavajući rizik od krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog udara.

Kombinacija kave i alkohola je štetna

Međutim, vrijedi spomenuti da su istraživači otkrili da samo pijenje kave zapravo može smanjiti rizik od zatajenja srca. Problem s espresso martinijem je što se kava miješa s alkoholom.

“Kofein će prikriti učinak alkohola, što bi moglo dovesti do toga da popijete više nego što ste inače u stanju tolerirati”, napominje Greene, a isto tvrdi i izvješće o studiji iz Nacionalne medicinske knjižnice.

Osim što djeluje na srce, espresso martini općenito nije najzdravije alkoholno piće koje možete naručiti. „Espresso martini dodat će vam oko 200 kalorija, otprilike istu količinu kao proteinska pločica, ali bez ikakvih hranjivih tvari koje bi vam mogle koristiti", kaže Greene.

Pročitajte više