Jedenje previše humusa može biti štetno, pokazalo je istraživanje

IAKO slovi za najzdraviji namaz na svijetu, i s humusom je moguće pretjerati. Ova vijest mogla bi šokirati ljubitelje te namirnice.

Nutricionistica Heather Hanks izjavila je za Eat This, Not That da prekomjerna konzumacija humusa može prouzročiti upalu probavnog sustava. 

"Humus se radi od slanutka koji spada u mahunarke. Mnogim ljudima on je teško probavljiv i može izazvati gastrointestinalnu upalu", pojasnila je Hanks.

Riječ je o biološkom odgovoru koji se javlja u probavnom traktu kad organ dođe u kontakt s patogenim, oštećenim stanicama ili iritantima, pokazalo je istraživanje koje je objavio Nacionalni centar za biotehnološke informacije. 

To stanje je često povezano s upalnim procesom ili sindromom iritabilnog crijeva, koji uz plinove, proljev i zatvor uzrokuje i bol u crijevima.

Većina humusa na tržištu sadrži 0.9 grama vlakana po žlici, kaže izvještaj koji je objavio USDA Food Data Central. Klinika Mayo kaže da bi žene trebale unositi najmanje 21 gram vlakana dnevno, a muškarci 30 grama. Kad se unese više od 70 grama vlakana u danu, mogu se pojaviti problemi s probavom.

To bi značilo da uzimanje više od 77.8 žlica humusa može dovesti vaše tijelo u rizik, a teško da će ga netko konzumirati u tolikoj količini. Ipak, treba biti na oprezu ako kroz dan unosite i druge proizvode koji sadrže vlakna.

"Neki ljudi su navikli na vlakna, neki ne. Ako tek počinjete jesti humus, započnite s nekoliko žlica i pobrinite se da pijete puno vode kako biste pomogli kretanju vlakana kroz vaš sustav. Sve u svemu, humus je relativno sigurna hrana s kojom se može pretjerati", poručila je dijetetičarka Kelsey Lorencz.

Humus je često na popisu zdrave hrane jer ga sastojci čine niskokaloričnom namirnicom. Ovo bliskoistočno jelo procijenjeno je na 811.9 milijuna dolara 2020. godine, a očekuje se da će premašiti milijardu dolara do 2026. godine, pokazalo je istraživanje tržišta koje je objavio 360 Research Reports.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.