Jednu vrstu čaja najbolje je piti za zdravlje crijeva, tvrde dijetetičarke

ZDRAVA crijeva ne pomažu samo u probavi i apsorpciji hranjivih tvari, već podržavaju i mnoge druge dijelove tijela, uključujući imunološki sustav, mozak, kožu i srce. Kako biste podržali zdravlje crijeva, ne trebate se nužno osloniti samo na suplemente ili slične proizvode, u svoju rutinu možete uvesti redovito pijenje čaja od đumbira. 

Postoje različiti čajevi koje možete piti za zdravlje crijeva, uključujući čaj od metvice, kamilice ili komorača, ali čaj od đumbira smatra se najboljim izborom. Napravljen od korijena biljke đumbira, popularan je prirodni lijek za mnoge zdravstvene tegobe. Njegova jedinstvena kombinacija protuupalnih, antioksidativnih i probavnih svojstava čini ga iznimno učinkovitim u ublažavanju raznih probavnih problema.

Može ublažiti mučninu

Dijetetičarka Crystal Orozco ističe da je "čaj od đumbira odličan kada imate probavne probleme, posebno česte bolove u želucu, nadutost i mučninu". Nadalje, objašnjava kako djeluje i na crijeva. "Pomaže u ublažavanju mučnine blokirajući serotoninske receptore u crijevima koji izazivaju refleks povraćanja", dodaje ona.

"Kao dijetetičarka koja se uvijek borila s problemima crijeva, đumbirov čaj je jedan od mojih omiljenih lijekova. Uvijek preporučujem umirujući đumbirov čaj s limunom i medom za ublažavanje bolova u želucu i nelagode", ističe Orozco.

Pomaže u ublažavanju probavnih smetnji

"Đumbir je prepoznat po svojim terapijskim učincima na gastrointestinalno zdravlje, posebno u upravljanju stanjima kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i probavne smetnje", tvrdi dijetetičarka Kristen Carli.

Istraživanja su pokazala da đumbir može pomoći u smanjenju proizvodnje želučane kiseline, što može smanjiti simptome GERB-a. Dodatno, sposobnost đumbira da opusti gastrointestinalne mišiće može također ublažiti grčeve, nadutost i nelagodu povezane s probavnim smetnjama, prenosi Eating Well.

Borba protiv upala

Kronična upala dugotrajni je i uporan upalni odgovor na stvari poput okolišnih toksina, životnih faktora, stresa i još mnogo toga. S vremenom može oštetiti probavni trakt, što može povećati rizik od stanja poput upalne bolesti crijeva (IBD) ili sindroma propusnih crijeva.

Prema sportskoj dijetetičarki Keelin Murphy, "bioaktivni sastojak u đumbiru (gingerol) je snažan antioksidans koji može pomoći u ublažavanju upale crijeva. Može pomoći u smirivanju iritacije i oticanja crijevne sluznice, što može spriječiti daljnje oštećenje. Preporučujem čaj od đumbira svojim sportašima kao način ublažavanja problema s crijevima izazvanih vježbanjem", objašnjava dijetetičarka.

Smanjuje rizik od zatvora

Kako prenosi Eating Well, đumbir ubrzava pražnjenje želuca, što je kretanje hrane iz želuca u tanko crijevo. Ubrzavajući ovaj proces, đumbir može pomoći u smanjenju vremena koje hrana provodi u želucu. To može smanjiti rizik od zatvora, kao i drugih probavnih nelagoda poput mučnine i žgaravice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.