ČIM stigne jesen ulicama zamiriše kesten, a pravi gurmani uživaju u jelima u kojima upravo on ima glavnu riječ. No, mnogi ne znaju da je riječ o jednoj od najzdravijih jesenskih namirnica uz koju se povezuju brojna pozitivna svojstva.
Iako pripada skupini orašastih plodova ima tek mali udio masti, a istovremeno je bogat vitaminom C, vitaminima B1, B2 i B6 te folnom kiselinom. Također, njegovom konzumacijom u organizam ćete unijeti kalcij, željezo, cink, vlakna i magnezij te bi ga upravo zato svi trebali uvrstiti u svoj jelovnik. Zanimljivo je i to da ne sadrži gluten, a konzumacijom otprilike 30 grama u organizam ćete unijeti tek 70 kalorija.
Osim slastica, od njega se spravljaju čajevi i slana jela.
Zanimljivo je da konzumacija kestena pomaže u snižavanju kolesterola i to zahvaljujući visokoj razini mono-nezasićenih masti koje sadrži, a koje štite kardiovaskularni sistem. Osim toga, pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba.
No, važno je znati kako divlji kesten nije jestiv, ali ima brojna ljekovita svojstva pa se od njega spravljaju različite kreme i tinkture. On se koristi kod problema s proširenim venama i popucalim kapilarama, ali i kod hemeroida te bolnih menstruacija.