Foto: 123rf
OSIM što su krastavci bogati vitaminima A, B i C te mineralima, osobito kalijem, magnezijem i silicijem, oni posjedu i brojna druga poželjna svojstva.
Krastavci vašem organizmu mogu omogućiti adekvatne količine vode iz razloga što upravo voda čini oko 90% njihovog sastava. Ovo je izrazito bitna činjenica za ljude koji zaborave na unos tekućine tijekom užurbanog radnog dana.
Krastavci ublažavaju simptome žgaravice, reguliraju razinu šećera u krvi te krvni tlak.
Krastavci djeluju antioksidativno, a secoisolariciresinol, lariciresinol i pinoresinol, antioksidansi koji se nalaze u krastavcima, utječu na smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma.
Krastavci ublažavaju simptome žgaravice, reguliraju razinu šećera u krvi te krvni tlak.
Krastavci djeluju antioksidativno, a secoisolariciresinol, lariciresinol i pinoresinol, antioksidansi koji se nalaze u krastavcima, utječu na smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma.
Sastojci:
100 g skute sira
2 dcl nezaslađenog sojinog mlijeka
3 krastavca
1 žuti luk
2 češnja češnjaka
sok od pola limuna
1 čajna žlica usitnjenog kopra
2 prstohvata soli
1 prstohvat papra
Priprema:
1. Luk i krastavce nasjeckajte na sitne kockice te dinstajte u posudi, čije dno prekrijte s malo vode, u trajanju od 15 min
2. Dinstanim sastojcima dodajte protisnuti češnjak te sok od limuna, skutu sira i nezaslađeno sojino mlijeko
3. Štapnim mikserom izmiksajte sve sastojke
4. Juhu začinite te kuhajte dok ne zakipi
Treba napomenuti i kako su zbog velike količine vode te male kalorijske vrijednosti krastavci namirnica koja bi svakako trebala biti zastupljena u dijetalnom načinu prehrane.
Dobar tek!