Kardiolozi kažu da je ova masna hrana zapravo odlična za zdravlje srca

Foto: Unsplash

Znanstvena istraživanja pokazuju da prehrana s visokim udjelom zasićenih masti značajno povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, što je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu.

To znači da hranu poput hamburgera, slanine, suhomesnatih proizvoda i maslaca trebamo svesti na minimum. No, postoji jedna masna hrana za koju kardiolozi kažu da je odlična za zdravlje srca.

Dakle, nisu sve masti loše za srce. Za razliku od zasićenih masti, nezasićene masti (mononezasićene masti i polinezasićene masti) podupiru zdravlje povećanjem HDL ("dobrog") kolesterola i snižavanjem LDL ("lošeg") kolesterola. Imajući to na umu, kardiolog dr. Giovanni Campanile preporučuje redovito jedenje ribe za zdravlje srca.

Jedan od najboljih izvora proteina je riba

"Riba je izvrstan izvor ne samo proteina već i omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti", objašnjava dr. Campanile za Parade.

Osim toga, kardiolog dr. Bradley Serwer također preporučuje redovito jedenje ribe za zdravlje srca: "Jedan od najboljih izvora proteina je riba, posebno losos. Losos sadrži visoke razine omega-3 masnih kiselina. Druge ribe s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina uključuju sardine, pastrve i skuše."

Osim što su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, dr. Serwer kaže da losos, sardine, pastrva i skuša sadrže i vitamin D, još jednu hranjivu tvar koja je dobra za srce. "Vitamin D može sniziti razinu triglicerida, smanjiti upalu, a također se pokazalo da smanjuje rizik od aritmija ili abnormalnog srčanog ritma", zaključio je dr. Serwer.

Pročitajte više