Koje su banane zdravije - zelene ili zrele?

Foto: Pexels

Nema sumnje da su banane zdravo voće kada se jedu u umjerenim količinama. Bogate su ugljikohidratima, dijetalnim vlaknima, vitaminima C i B6, kalijem, magnezijem i antioksidansima.

Iako se ne preporučuje jesti ih za doručak jer će brzo uzrokovati umor i glad, sjajan su obrok koji možemo pojesti prije treninga. Ako se pitate koje banane odabrati - zelene ili zrele, nutricionist Pavel Isanbaev ima savjet.

"Zrele banane su slađe i mekše teksture od nezrelih, zbog čega su lakše probavljive za osobe s osjetljivom probavom. Zrelo voće sadrži više antioksidansa, što pozitivno utječe na zaštitu organizma od starenja i stresa", izjavio je Isanbaev.

Zelene, odnosno nezrele banane, sadrže više rezistentnog škroba koji ljekovito djeluje na crijeva i mikrofloru. Također smanjuje razinu kolesterola, poboljšava osjetljivost na inzulin i pomaže u smanjenju rizika od raka crijeva.

"Zelene banane sadrže manje šećera i pogodne su za osobe s visokom razinom glukoze u krvi i dijabetesom. Nezrelo voće ima probiotička svojstva što poboljšava stanje crijevnog mikrobioma", dodao je nutricionist.

Imajte na umu da jedna banana sadrži oko 15 grama šećera. Ako imate visok šećer, birajte nezrelo voće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.