PREMA istraživanju objavljenom u časopisu Microbiome, znanstvenici sa Sveučilišta Harvard otkrili su da konzumacija citrusa može smanjiti rizik od depresije zahvaljujući utjecaju na crijevne bakterije.
Analizirajući podatke više od 32.000 sudionika, istraživači su otkrili da su osobe koje su redovito jele citruse imale 22 posto manji rizik od depresije u usporedbi s onima koji su ih rijetko konzumirali.
Znanstvenici su ustanovili da su osobe koje konzumiraju više citrusa imale višu razinu korisne bakterije Faecalibacterium prausnitzii u crijevima, dok su oni s depresijom imali znatno niže razine ove bakterije, piše Parade. Ova bakterija prisutna je u kiviju, grožđicama i borovnicama, a djeluje protuupalno i podržava probavu. Također potiče proizvodnju serotonina i dopamina, ključnih za dobro raspoloženje. Niža konzumacija citrusa znači manje ove korisne bakterije, što može smanjiti razinu ovih neurotransmitera i povećati rizik od depresije.
Osim citrusa, hrana bogata metioninom može pomoći u održavanju zdravog raspoloženja. Evo nekoliko namirnica koje bismo mogli uvrstiti u prehranu:
Dodavanje ovih namirnica u svakodnevnu prehranu može biti jednostavan način za bolje zdravlje mozga i stabilizaciju raspoloženja.