Liječnik: Ako imate hipertenziju, prestanite prakticirati jednu naviku

Foto: Unsplash

Visoki krvni tlak (hipertenzija) podrazumijeva očitanja iznad 130/80 mm Hg i povezan je s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Iako postoji mnogo načina za snižavanje tlaka, jedna navika posebno pridonosi njegovom povećanju.

Prema liječniku i nutricionistu dr. Davidu L. Katzu, navika koju je ključno prekinuti jest konzumacija hrane bogate dodatnim natrijem i zasićenim mastima, kao što su restoranska hrana i visoko prerađena hrana.

"Natrij je glavni pokretač varijacija krvnog tlaka, što znači da visok unos soli može značajno povisiti tlak", objasnio je za EatingWell.
Visoko prerađena hrana poput čipsa, keksa i gaziranih pića ne samo da sadrži puno natrija, već je također bogata dodanim šećerima i zasićenim mastima, što dodatno povećava rizik za srčane bolesti. Katz naglašava: "Visoko prerađena hrana sadrži sastojke koje rijetko koristimo kod kuće, uključujući razne pojačivače okusa i emulgatore."

Dakle, jedan od najboljih načina za kontrolu krvnog tlaka je češće kuhanje kod kuće. "Postoji jasna poveznica između konzumacije obroka izvan kuće i viših razina natrija", tvrdi dr. Katz. Također, domaća priprema omogućuje veću kontrolu nad unosom šećera i zasićenih masti.

Uz prehranu, redovita tjelesna aktivnost i upravljanje stresom ključni su za snižavanje krvnog tlaka i dugoročno zdravlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.