Mislite da je problem u izolaciji? Evo kako astronauti održavaju liniju u svemiru

Foto: YouTube screenshot

TRENIRANJE u izolaciji mnogima je problem. Neki trebaju pomoć trenera, drugima nedostaje oprema. No, postoje ljudi kojima to nikad nije predstavljalo problem. 

Pripadnici posade Međunarodne svemirske stanice vježbaju u svemiru. Kako je astronautica NASA-e Jessica Meir pojasnila, u svemirskim uvjetima pada gustoća kostiju i mišići nestaju ako se ne kreću.

Međutim, u tom svijetu su stvari malo drugačije postavljene i nemoguće je raditi isto što i na zemlji. Stoga se Meir oslanja na tri stroja.

Prvo, koristi napredni uređaj za vježbanje koji stvara otpor (ARED). To je takozvani stroj za dizanje utega u mjestu. Izgleda poput hidrauličkog stroja, ali umjesto utega za stvaranje otpora ima par vakuumskih cijevi. Na njemu je moguće izvesti svaku vježbu, od čučnjeva do potisaka. 

Za kardio koriste stroj nalik traci za trčanje nazvan T2. Dok trče, pričvršćeni su konopom. 

“Prilično je zabavno”, dodaje Meir.

Uz navedeno imaju bicikl, odnosno bicikl-ergometar s vibracijskom izolacijom i stabilizacijom. Ima i pedale poput običnog bicikla, ali umjesto sjedala i ručki, koristi se rukohvat kako bi astronauti zadržali željeni položaj.

Meirin kolega Drew Morgan kaže da je to najbolji mogući način da ostanu u formi.

“Srčani puls više raste nego kad se trči na običnoj traci”, zaključuje Morgan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.