Nedostatak kretanja povećava rizik od boli u koljenu za starije od 50, prema studiji

Foto: Shutterstock

PREMA studiji objavljenoj u časopisu Arthritis and Rheumatology, ljudi stariji od 50 godina koji boluju od artritisa teže će razviti ozbiljna bolna stanja u koljenima ako redovito šeću.

Istraživači s Baylor College of Medicine pregledali su više od 1200 osoba s dijagnozom artritisa. Otkrili su da smanjenje rizika za bol u koljenima nastaje u čak 40 posto slučajeva ako se osobe redovito kreću.

"Kad smo pregledali one koji nisu redovito osjećali bol u koljenima na početku studije, oni koji su redovito hodali pokazali su manju vjerojatnost da će s vremenom razviti redovitu bol u koljenima u usporedbi s onima koji se nisu kretali svakodnevno", kaže dr. Grace Hsiao-Wei Lo, docentica za imunologiju, alergologiju i reumatologiju na Bayloru, za Fox News.

"Ovi nalazi su osobito korisni za ljude koji imaju radiografski dokaz osteoartritisa, ali nemaju bolove u koljenima svaki dan", objašnjava Lo. "Ideja je da je prevencija ključ", rekla je Lo. Ako možete osvijestiti ljude prije nego što dobiju redovite bolne simptome i natjerati ih da hodaju, to bi moglo značajno doprinijeti njihovoj kvaliteti života.

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti

Osteoartritis uključuje trošenje zglobnih površina u koljenu, objasnili su fizioterapeuti za Fox News. To trošenje može stvoriti upalu oko zglobnih površina, erodirati hrskavicu i dodatno doprinijeti boli.

Lo je rekla da redovito hodanje ima i druge zdravstvene prednosti. Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i smanjenje rizika od pretilosti, dijabetesa i nekih vrsta raka su neke od njih.

"Mnogo puta u svojoj praksi naišla sam na osobe s minimalnim ili umjerenim osteoartritisom koje nažalost sve više žive sjedilačkim životom zbog nekog oblika nelagode ili boli", rekla je Lo. "Rezultat je potencijalno povećanje tjelesne težine, smanjeno kardiovaskularno zdravlje i naravno ukočenost zglobova i slabost mišića."