Nefrolog tvrdi da je ovaj obrok najbolji za zdravlje bubrega

Foto: Unsplash

Zdravlje bubrega ljudima obično nije na prvom mjestu kada pripremaju doručak. Možda je to zdravlje mozga ili zdravlje srca, ali ono što jedemo ujutro također utječe i na naše bubrege.

Bubrezi pomažu filtrirati otpad i nečistoće iz krvi proizvodeći urin, pomažu u kontroli krvnog tlaka i proizvode hormone koji stimuliraju crvena krvna zrnca. Kako starimo i kako kronična zdravstvena stanja postaju vjerojatnija, bubrezi moraju raditi više, zbog čega je važno učiniti sve što možemo da podržimo njihovo zdravlje.

Jedan od načina da to učinimo jest prehrana, uključujući započinjanje dana doručkom koji pomaže bubrezima. S tim se slaže i nefrolog dr. Trevor Hayes, stoga je podijelio svoj omiljeni doručak koji podržava zdravlje crijeva.

Prehrana bogata cjelovitim žitaricama povezana je sa smanjenim rizikom od kronične bolesti bubrega

Dr. Hayes voli započeti svaki dan doručkom za koji zna da podržava njegove bubrege: zobenom kašom s bademovim mlijekom. Znanstvena istraživanja pokazuju da je redovita konzumacija cjelovitih žitarica, poput zobene kaše, jedan od najvažnijih načina za održavanje zdravlja bubrega.

Jedna nedavna studija pokazala je da je prehrana bogata cjelovitim žitaricama povezana smanjenim rizikom od kronične bolesti bubrega.

Nefrolog tvrdi da ovaj doručak možemo učiniti još korisnijim za bubrege dodavanjem voća zobenoj kaši. Prehrana bogata voćem i povrćem pomaže u snižavanju krvnog tlaka što je važno za održavanje pravilnog rada bubrega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.