Neuroznanstvenik tvrdi da dva dodatka mogu spriječiti Parkinsonovu bolest

Foto: Shutterstock

Parkinsonova bolest je progresivni neurodegenerativni poremećaj koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Obilježena je drhtanjem, ukočenošću i poteškoćama s ravnotežom i koordinacijom te je prvenstveno uzrokovana gubitkom neurona koji proizvode dopamin u mozgu. Kako se potraga za lijekom nastavlja, sprječavanje nastanka Parkinsonove bolesti postalo je glavni fokus istraživača i znanstvenika.

Neuroznanstvenik dr. Robert Love, poznat po svojim TikTok videozapisima i savjetima za zdravlje mozga, nedavno je podijelio dva najbolja dodatka za koje vjeruje da mogu pomoći u prevenciji Parkinsonove bolesti. Ti dodaci, potkrijepljeni znanstvenim istraživanjima, nude proaktivan pristup održavanju zdravlja mozga i potencijalnom smanjenju rizika od ovog stanja. Evo koje dodatke je preporučio.

1. Kofein

"Oni koji su redovito konzumirali dodatke kofeina imali su 15 posto manji rizik od Parkinsonove bolesti", tvrdi dr. Love. Kofein je dobro poznat po svojim stimulirajućim učincima, ali njegove prednosti sežu dalje od toga.

"Kofein zapravo pojačava osjetljivost na dopamin", objašnjava neuroznanstvenik. Dopamin je neurotransmiter koji ima ključnu ulogu u motoričkoj kontroli, a njegov nedostatak obilježje je Parkinsonove bolesti. Povećavajući osjetljivost na dopamin, kofein pomaže u zaštiti dopaminergičkog sustava, čime se smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

2. Omega-3 masne kiseline

Dr. Love također je naglasio važnost omega-3 masnih kiselina. "Vaš mozak sastoji se prvenstveno od masti", napominje. Omega-3 masne kiseline su esencijalne masti koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje mozga.

"Konzumiranje zdravih masnoća, poput omega-3 masnih kiselina, daje vašem mozgu sirovinu da se popravi i ostane zdrav", pojasnio je. Te masne kiseline podržavaju zdravlje neurona i mogu pomoći u ublažavanju upale koja je često povezana s neurodegenerativnim bolestima poput Parkinsonove bolesti.

Omega-3 masne kiseline, posebice EPA i DHA, ključne su komponente staničnih membrana u mozgu. Igraju važnu ulogu u održavanju funkcija tih membrana, što je važno za normalnu funkciju mozga. Osim toga, omega-3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju kronične upale koja pridonosi neurodegeneraciji.

@robertwblove

 

♬ original sound - Robert Love
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.