Nutricionisti otkrivaju tri opcije za doručak koje mogu spriječiti mršavljenje

Foto: Pexels

Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu jer osigurava energiju i hranjive tvari potrebne za dobar početak dana. Međutim, nisu sve namirnice za doručak jednake. Neke opcije, osobito one s visokim udjelom rafiniranih šećera i prerađenih ugljikohidrata, mogu uzrokovati spor metabolizam, tvrde stručnjaci. Ta hrana može dovesti do skokova i padova razine šećera u krvi, zbog čega se osjećamo tromo i imamo manje energije.

Stoga su nutricionistice, Lisa Richards i Emily Johnson, te osobna trenerica i stručnjakinja za prehranu, Shana Abraham, upozorile na tri najgore opcije za doručak koje mogu usporiti metabolizam.

1. Slatke žitarice

Izbjegavanje slatkih žitarica za doručak može biti značajan korak prema jačanju metabolizma i promicanju cjelokupnog zdravlja. Mnoge komercijalne žitarice pune su dodanog šećera, što uzrokuje brze skokove i padove energije.

"Slatke žitarice za doručak obično imaju puno dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata koji povećavaju razinu šećera u krvi i inzulina, što rezultira sporijim metabolizmom i povećava skladištenje masti u području trbuha", kaže Johnson za SheFinds.

2. Aromatizirani jogurt

Mnogi komercijalni jogurti s okusom prepuni su dodanih šećera koji, ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, mogu pridonijeti debljanju i negativno utjecati na metabolizam. Osim toga, pretjerani unos šećera može dovesti do inzulinske rezistencije, ometajući sposobnost tijela da učinkovito regulira razinu šećera u krvi.

"Pretjerana konzumacija šećera, čak i ujutro, može dovesti do skokova inzulina, potičući skladištenje masti i potencijalno narušavajući metaboličku funkciju tijekom vremena. Štoviše, nekim aromatiziranim jogurtima mogu nedostajati vlakna potrebna za održivu energiju, uzrokujući brz porast i pad razine šećera u krvi, što može negativno utjecati na metabolizam", upozorava Richards.

3. Peciva, krafne i pekarski proizvodi

Peciva, krafne i drugi pekarski proizvodi za doručak često su primamljivi, ali su krcati rafiniranim šećerima, nezdravim mastima i praznim kalorijama. Izbacivanjem peciva i pekarskih proizvoda iz dnevne rutine možemo smanjiti unos dodanih šećera i nezdravih masnoća.

"Peciva i drugi pekarski proizvodi često su prepuni rafiniranih šećera i nezdravih masnoća. Njihovo preskakanje može smanjiti ukupni unos kalorija i poboljšati metaboličko zdravlje te pridonijeti gubitku težine", zaključila je Abraham.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.