CIKLA je gomoljasto, slatko korjenasto povrće poznato po brojnim zdravstvenim dobrobitima. Poznata je po svojoj jarkoj boji i zemljanom okusu, a sve više stručnjaka tvrdi da bismo je češće trebali konzumirati u prehrani. Jedna od njih je i nutricionistica Archana Batra, koja je izdvojila nekoliko razloga zašto bi se baš cikla trebala nalaziti na našem meniju.
Cikla je snažan izvor antioksidansa, uključujući betalaine i betacijanin, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutraliziraju slobodne radikale u tijelu. Ovi spojevi igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti i promicanju zdravlja stanica.
"Osim toga, cikla je prepuna hranjivih tvari poput proteina, bakra, magnezija, ugljikohidrata, vlakana, željeza i vitamina C", objašnjava nutricionistica.
Za sve one koji paze na unos kalorija i žele smršavjeti, cikla je odličan dodatak prehrani. Cikla ne sadrži puno kalorija, što je čini izvrsnom namirnicom koju se može uključiti u prehranu, prenosi Health Shots.
Cikla je prirodni izvor hranjivih tvari koje podižu energiju, uključujući ugljikohidrate, željezo i vitamin C. Ove hranjive tvari pomažu u obnavljanju zaliha energije i u borbi protiv umora, što ovo povrće čini izvrsnim izborom za one koji žele podići razinu energije na prirodan način.
Anemija nastaje nedostatkom crvenih krvnih stanica ili hemoglobina u krvi. Ovo stanje može dovesti do umora, slabosti i drugih zdravstvenih problema. Ako patite od anemije, možda biste trebali češće jesti ciklu.
Ona je bogata željezom i folnom kiselinom, bitnim nutrijentima za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što je čini odličnim dodatkom prehrani za prevenciju i liječenje anemije, prenosi Health Shots.
Kronična upala povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, artritis i rak. Nutricionistica Batra ističe da "protuupalna svojstva cikle pomažu u smanjenju upale u tijelu, potencijalno smanjujući rizik od razvoja ovih stanja".
Kako prenosi Health Shots, nitrati u cikli poboljšavaju protok krvi u mozgu što može poboljšati kognitivnu funkciju i odgoditi kognitivni pad povezan sa starenjem. Također, antioksidansi u cikli pomažu u zaštiti stanica mozga od oksidativnog stresa.
Sadržaj vlakana u cikli podržava zdravlje probavnog sustava potičući redovitost i sprječavajući zatvor, prenosi Health Shots. Dodaju da prisutnost nitrata u prehrani može potaknuti rast korisnih bakterija u crijevima, podupirući zdrav mikrobiom i cjelokupnu funkciju crijeva.