Osobni trener otkrio da jedna vrsta treninga može pomoći s ravnotežom i koordinacijom

Foto: Shutterstock

TJELESNA aktivnost je dobra u svakom obliku, a određene vrste treninga mogu pomoći poboljšati određena stanja. Kada su u pitanju ravnoteža i koordinacija tijela, osobni trener Herve Doliska ističe da je najbolja vrsta treninga koju netko može raditi trening snage.

Kako prenosi Eating Well, trening snage poznat je i kao trening s otporom. To je oblik vježbanja koji uzrokuje kontrakciju mišića protiv vanjske sile. Taj otpor može dolaziti od težine tijela, bučica, sprava za vježbanje ili elastičnih traka za otpor. Trener ističe da izvođenje treninga snage može pomoći poboljšati koordinaciju i ravnotežu na različite načine, a izdvojio je četiri najpoznatija.

Aktivacija mišića

"Trening snage pomaže poboljšati aktivaciju i regrutaciju mišića u cijelom tijelu. Ta povećana aktivacija može poboljšati koordinaciju dok tijelo uči koristiti prave mišiće za izvođenje pokreta", objašnjava trener.

To znači da trening snage jača vezu između mozga i mišića te poboljšava koliko se učinkovito možete kretati. Kako tijelo postaje bolje u aktivaciji pravih mišića u pravo vrijeme, pokreti postaju glatkiji i koordiniraniji.

Osiguravanje podrške i stabilnosti zglobova

Ova vrsta treninga "jača mišiće oko zglobova, što pruža stabilnost i podršku", kaže Doliska za Eating Well. Jači mišići djeluju kao osiguranje za tijelo, pomažući održati ravnotežu dok stojite, sjedite ili se krećete. Ovo postaje posebno važno kako starimo i ravnoteža nam s vremenom postaje sve nestabilnija, te trener savjetuje da trening snage radite barem dva puta tjedno.

Poboljšanje propriocepcije

"Propriocepcija je sposobnost tijela da osjeti svoj položaj u prostoru. To je iznimno važna sposobnost ako se poskliznete i padnete, spotaknete ili krivo zakoračite - bit ćete bolje sposobni 'uhvatiti' se", objašnjava trener.

U ovom slučaju, trening snage pomoći će održati ravnotežu u većini situacija, bilo da mirno stojite ili se aktivno krećete. 

Izgradnja snažne jezgre

Jezgra je više od samo trbušnih mišića. To je skupina mišića u trbuhu, zdjelici, kukovima i donjem dijelu leđa koji okružuju srednji dio poput korzeta i, u suštini, drže cijelo tijelo. Ti mišići igraju ključnu ulogu u ravnoteži i koordinaciji.

"Snažna jezgra ključna je za dobro držanje, stabilnost i ravnotežu. Rad na vježbama koje ciljaju mišiće jezgre može pomoći poboljšati njenu snagu, što zauzvrat može poboljšati ravnotežu i koordinaciju", zaključuje Doliska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.