Ove aktivnosti ne zahtijevaju puno truda, a pomažu nam da ostanemo u formi

Foto: Pexels

Tijekom blagdana obično prekršimo pravila koja se tiču prehrane i tjelovježbe. No postoji nekoliko jednostavnih načina da svoje tijelo održimo u formi i u hladnijim mjesecima.

1. Istezanje

Nebitno u koje vrijeme ustajemo, ne bismo trebali izaći iz kreveta dok se ne protegnemo barem 10-15 minuta. Jednostavne vježbe u ležećem položaju, ili takozvani lijeni treninzi, uključuju savijanje nogu i uvijanje donjeg dijela tijela, naizmjenično pomicanje nogu gore-dolje, zatim držanje nogu podignutih pod kutom od 90 stupnjeva i potpuno istezanje tijela u suprotnom smjeru. Ovakve vježbe ublažavaju bolove u leđima.

2. Hodanje

Za vrijeme odmora i blagdana, lako je hodati jer se krećemo prema odredištu koje smo sami odabrali. Bilo da je riječ o odlasku u shopping po božićne poklone ili odlasku na Advent, hodanje pozitivno utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje. To je najbolji način za proizvodnju endorfina koji može smanjiti stres, depresiju i poboljšati naše raspoloženje.

3. Pozdrav Suncu

Ove vježbe mogu se odraditi unutra i vani. Pozdrav Suncu, ili Surya Namaskar, djeluje na svaku mišićnu skupinu. Nježnim pokretima stvara vrstu kalibriranog napora, što je odlična vježba. Može nas osvježiti u tren oka.

4. Vježba "vjetrenjača"

Kod ove vježbe stojimo uspravno, a stopala razmaknemo. Sagnemo se i dodirujemo naizmjenično nožne prste. Vježba se ponavlja najmanje 10-15 puta sa svake strane i osigurava glatke pokrete uz najmanje napora.

5. Čučnjevi i iskoraci

Ovo je najbolja kombinacija za donji dio tijela jer pomaže u pokretljivosti i ravnoteži te poboljšava snagu nogu za šetnje. Također, stabilizira mišiće. Preporučljivo je izvesti 10 ponavljanja (kod iskoraka za svaku stranu 10) i 3 kruga za svaku vježbu, odmarajući se po potrebi, piše The Indian Express.

6. Ples

Ples može podići naše raspoloženje, potaknuti cirkulaciju krvi, poboljšati kapacitet pluća, oksigenaciju i stanje srca.

7. Masaža tijela 

Preporučljivo je ići na masažu tijela barem dva ili tri puta tjedno tijekom blagdana. To će nam dodatno pomoći da ostanemo aktivni i u formi.

Održavanje kondicije tijekom blagdana može biti jednostavno uz primjenu ovih praktičnih savjeta. Male promjene u prehrambenim navikama i redovita tjelesna aktivnost mogu nam omogućiti da uživamo u blagdanima bez da zanemarimo svoje zdravlje.

Pročitajte više