Ove četiri namirnice su najveći neprijatelj dugovječnosti

Foto: Pexels

Istraživač Dan Buettner više od 20 godina proučavao je navike ljudi koji žive 100 ili više godina, osobito njihove prehrambene navike. Tako je u zabačenom kutku Nicoye u Kostariki, jednoj od plavih zona, pronašao najzdraviji doručak na svijetu.

U nedavnoj objavi na Instagramu Buettner je podijelio četiri namirnice koje su najveći neprijatelj dugovječnosti.

Slatki napici

Iako tehnički nisu hrana, zaslađena pića su na vrhu liste.

"Zaslađena pića su najveći izvor rafiniranog šećera", rekao je.

Velike količine šećera doprinose debljanju, uzrokuju upalu i povećavaju rizik od dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Sve je to povezano s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Slanina i kobasice

Prerađeno meso, ono koje nastaje sušenjem, soljenjem, dimljenjem ili konzerviranjem, također je na Buettnerovom popisu. To uključuje slaninu, kobasice, ali i šunke i salame.

"Ove vrste mesa su kancerogene", istaknuo je.

Buettner nije jedini koji na to upozorava. Studije su otkrile vezu između konzumacije prerađenog mesa i rizika od raka crijeva. Također, studija Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj utvrdila je da odricanje od prerađenog mesa i gaziranih pića može povećati naš životni vijek.

Slatkiši

Na trećem mjestu Danovog popisa nalaze se slatkiši puni masti i šećera. Izvješća ultraprerađenu hranu povezuju s povećanim rizikom od bolesti, uključujući pretilost, srčani udar, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demenciju.

Čips i slane grickalice

"Na zadnjem mjestu su slani zalogaji. Oni su najviše povezani s pretilošću", nastavio je Buettner.

Studije su pokazale da visoke doze soli u vašoj prehrani mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 te visokog krvnog tlaka.

Ako želite grickati poput stogodišnjaka, orašasti plodovi su pravi izbor. Odaberite mješavinu badema, kikirikija, brazilskih oraha, indijskih oraščića i oraha te se držite količine od dvije manje šake dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.