Ovi zdravi umaci su ukusniji od kupovnih i oduševit će vaše goste

Foto: Pixabay

UZ piće najbolje idu grickalice, a ako uz njih poslužite umak ili namaz, onda možete postati zvijezda večeri među svojim gostima. Iako postoje umaci koje možete kupiti, njima nećete postići dojam kao s onima koje ćete napraviti sami, piše NBC News.

Ovih pet umaka ne samo da su ukusniji od onih koje možete kupiti nego su i neusporedivo zdraviji.

Umak od bijelog graha

Sastojci:

  • 4 lepinje, prepolovljene svaka na dva dijela
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica origana
  • pola žličice soli
  • četvrtina žličice crnog papra
  • četvrtina šalice svježeg peršina, sitno izrezanog
  • 420 grama bijelog graha iz konzerve, osušenog i opranog
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka.

Upute:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Od četiri lepinje napravite osam jednakih dijelova i poredajte ih na papir za pečenje. Premažite ih s dvije žlice ulja, a onda pospite origano, sol i papar po njima. Pecite osam minuta pa prevrnite lepinje i pecite ih još osam minuta, dok ne postanu hrskave.

U međuvremenu u sjeckalicu za hranu stavite grah, peršin, limunov sok, češanj češnjaka, pola žličice soli i četvrtinu žličice papra. Miješajte dok ne dobijete kremastu masu pa dodajte žlicu ulja. Probajte smjesu pa ako je potrebno, dodajte još malo soli i papra.

Stavite umak u malu zdjelu i služite toplo.

Salata s crnim grahom, krastavcem i fetom

Sastojci:

  • kilogram i pol kuhanog crnog graha (skuhanog u maslinovom ulju i soli, dok ne omekša)
  • 1 krastavac srednje veličine, izrezan na kockice
  • 250 grama izmrvljenog feta sira
  • 80 grama peršina
  • 3 mlada crna luka, sitno izrezana
  • 60 grama maslinovog ulja
  • 3 žlice svježeg limunovog soka
  • sol i crni papar.

Upute:

Stavite kuhani grah, izrezani krastavac, izmrvljenu fetu, peršin, izrezani mladi luk, ulje i limunov sok u veliku zdjelu. Pospite sve to žličicom soli i polovicom žličice papra. Sve to izmiješajte zajedno i služite s dodatkom peršina.

Umak od plavog patlidžana

Sastojci:

  • 1 češnjak, oljušten
  • maslinovo ulje
  • 2 velika patlidžana
  • 250 grama marinara umaka
  • 250 grama izrezane mozzarelle
  • 120 grama parmezana
  • 60 grama svježeg bosiljka
  • sol
  • crni papar
  • 60 grama krušnih mrvica
  • 1 baget, izrezan.

Upute:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i u foliju zamotajte češnjak posut uljem pa ga stavite na papir za pečenje s patlidžanom.

Pecite dok patlidžan ne omekša i ne dobije mjehure i dok se luk ne karamelizira, oko 40 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Otvorite patlidžane i izvadite žlicom njihov sadržaj u sjeckalicu za hranu ili blender, to jest samo mu odstranite ljusku. Preko toga iscijedite karamelizirani češnjak i dodajte marinara umak, pola količine pripremljene mozzarelle, pola količine pripremljenog parmezana i cijele listove bosiljka pa sve to začinite solju i paprom. Miješajte u sjeckalici ili blenderu dok ne dobijete ujednačenu smjesu, a onda sve to prebacite u vatrostalnu posudu i poprskajte drugom polovicom mozzarelle, parmezana i krušnim mrvicama. Preko toga prelijte ulje.

Pecite u pećnici na 200 stupnjeva sve dok ne dobije zlatnu boju i mjehuriće, oko 25 minuta.

Na kraju sve pospite izrezanim bosiljkom i služite uz baget.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.