Ovo je najgora navika za zdravlje srca, upozorava kardiolog

Foto: Pexels

AKO imate obiteljsku povijest bolesti srca ili drugih kardiovaskularnih problema, morate pripaziti na prehranu i životne navike. Prema kardiolozima, jedna navika ima razoran učinak, ne samo na srce nego i na cjelokupno zdravlje. To je pušenje cigareta i vejpanje.

"Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara i srčanog udara. Redoviti unos duhana također može uzrokovati nakupljanje plaka u koronarnim arterijama, što može povisiti razinu LDL kolesterola", kaže kardiolog Normaln Lepor.

Osim što značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pušenje značajno povećava i rizik od raka. Zato liječnici potiču sve koji puše da razgovaraju sa svojim liječnikom o tome što bi im moglo pomoći da prestanu pušiti. Prema istraživanju koje je prenio Science Alert, osobe koje prestanu pušiti prije 35. godine imaju gotovo identičnu stopu smrtnosti kao i oni ljudi koji nikada nisu zapalili nijednu cigaretu

Prema posljednjim podacima Eurostata, članica EU u kojoj se najviše puši je Bugarska s 28.2% stanovništva starijeg od 15 godina koje redovno dnevno konzumira duhan, a za njom slijede Grčka s 27.2%, Mađarska s 25.8% te Latvija i Hrvatska s 24.9%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.