Svi smo čuli da su grah i mahunarke dobre za srce. Istraživanja su pokazala da je konzumacija tih namirnica, kao dijela uravnotežene prehrane, odličan način za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih kroničnih stanja.
"Grah je nutritivno moćan. Ima malo masti i kalorija, a prepun je proteina i vlakana. Također, dobar je izvor vitamina i minerala poput folata, željeza, kalija i magnezija. Ovi hranjivi sastojci pridonose zdravlju srca, probavi i prevenciji bolesti", rekla je dijetetičarka Kalyn True za Parade.
Postoji puno vrsta graha i mahunarki, pa je logično zapitati se koju opciju odabrati. Postoje li neke koje su najzdravije? Odgovor je da, a njihov popis je u nastavku.
Slanutak je jedna od najzdravijih mahunarki. Sadrži proteine, vlakna, magnezij, kalij te 25 posto dnevnog preporučenog unosa željeza za odrasle žene. Pola šalice neslanog slanutka sadrži:
Leća je još jedna zdrava mahunarka, a potpuno je svejedno biramo li crvenu, žutu, zelenu ili crnu. U pola šalice neslane leće je:
Spomenimo i da je leća bogata vitaminima B skupine koji su ključni za zdravlje mozga, energiju i metabolizam.
Pola šalice kuhanog crnog graha sadrži:
Bonus je što je pun mikronutrijenata, poput željeza, magnezija, mangana, folata i tiamina.
Pinto grah je blagog i zemljanog okusa te je dobar izvor proteina, vlakana i željeza. Pola šalice kuhanog neslanog pinto graha sadrži:
Edamame mahune sadrže dobru količinu ugljikohidrata i proteina, pa su odličan izbor za vegetarijance i vegane. Tu su i mikronutrijenti poput folata, vitamina K, C i B te željeza. U pola šalice kuhanih edamame mahuna sadržano je:
U pola šalice neslanog crvenog graha nalazi se:
Ovaj grah karakterizira crvena boja i mesnat okus.